ČEZ společně s kupní smlouvou zaslal na katastrální úřad návrh na vklad vlastnického práva k bytovému portfoliu ve prospěch CIB.

Proti prodeji dlouhodobě protestují nájemníci bytů. Ti rozhodnutí považují za selhání a jsou rozhořčeni a kupující firma je podle nich společnost s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Proti postupu ČEZ se chtějí bránit právní cestou. Podle starosty Libuše Jiřího Koubka (TOP 09) by jediným morálně správným řešením byl prodej bytů lidem.

„K podpisu smlouvy došlo poté, co CIB na jistotní účet tento týden složila 1,246 miliardy korun, které společně s jistotou 30 milionů korun složenou již v průběhu výběrového řízení tvoří celou částku, kterou CIB v tendru nabídla. Nabídku CIB již dříve schválilo představenstvo ČEZ,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Firma CIB odeslala lidem dopis 

Podle ČEZ se změnou vlastníka na postavení nájemců nic nezmění. „Na nového majitele přejdou všechna práva a povinnosti vlastníka včetně uzavřených nájemních smluv,“ uvedl Gazdík.

S nájemci chce CIB komunikovat. „Všechny podstatné informace o našich dalších krocích se nájemníci dozvědí prostřednictvím osobního dopisu, který jsme jim už odeslali. Chceme s nimi komunikovat přímo a individuálně, nikoliv přes média,“ uvedl statutární ředitel společnosti Dušan Koňařík.

S postupem ČEZ nesouhlasí nájemníci. „Jsme zděšeni, že toto vše připouští vláda, jejíž hlavní koaliční strana (ČSSD) hlásá ve svém programu sociální ohleduplnost a zastání se ohrožených sociálních skupin – přesně tito lidé dnes na sídlišti bydlí a vládu o její pomoc už rok marně žádají,“ uvedli v prohlášení.

Iniciativa Moje Písnice, která zaštiťuje obyvatele sídliště, se chystá podnikat „všechny politické i právní kroky směřující k nápravě situace a záchraně střechy nad hlavou obyvatelů sídliště Písnice“.

Starosta: ČEZ obešel předkupní právo

Starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09) uvedl, že ČEZ prý promarnil příležitost napravit chybu, kterou vyhlášením veřejné soutěže udělal.

„Nájemníkům před lety nabídl byty k přímému prodeji, potom několik týdnů před podpisem smluv tuto nabídku stáhl a loni vyhlásil veřejnou soutěž, čímž obešel předkupní právo nájemníků. Jediným morálně správným řešením bylo a stále je nabídnout byty k prodeji přímo nájemníkům,“ řekl Koubek.

Fond v Písnici byl poslední velkou skupinou bytů ve vlastnictví ČEZ, která již dříve prodala dalších zhruba 7 000 bytů z původních přibližně 8 000. CIB Group podala nabídku prostřednictvím společnosti Office Rent Prachatice později přejmenované na CIB Rent Písnice.

Proti prodeji bytů lidé několikrát protestovali. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Na demonstraci na Malostranském náměstí přišli především důchodci a rodiny s dětmi. Michaela Lišková

Fotogalerie
26 fotografií