Pátý ročník Zpěvomatu měl hned pět stanovišť, z nichž některá se od loňska změnila. Karlovo náměstí bylo třeba zrušeno, ovšem nahradila jej mnohem frekventovanější zastávka I. P. Pavlova.

K přesunutí došlo i na Andělu z místa před obchodním centrem na tramvajovou zastávku kousek od vchodu do metra.

Akce Zpěvomat se zrodila už před čtyřmi lety. „Ten název byl míněn trošku z legrace, vedle všech těch Slevomatů, Laundromatů a dalších automatů. Je to zkrátka kouzelný pouliční hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích,“ rozpovídala se o vzniku názvu akce zakladatelka Zpěvomatu Ridina Ahmedová. 

Právě akce Zpěvomat vznikla díky projektu Ridiny Ahmedové Hlasohled, který pochází z roku 2006. Chyběly mi tu zajímavé a veřejně přístupné semináře a workshopy zaměřené na práci s hlasem. Tak jsem usoudila, že než si stěžovat, že to tu není, bude smysluplnější to prostě zařídit,“ nebála se vytvoření organizace Ridina Ahmedová. 

Podívejte se na video:

Jednotlivá stanoviště tvořil kroužek okolo deseti až patnácti sboristů pod vedením lektora. Uprostřed byly postaveny židle, na které si jakýkoliv kolemjdoucí mohl zdarma sednout a nechat si zazpívat jen pro něj.

Na Andělu se těšili z nevšedního zážitku zejména cizinci. Češi se totiž většinou zdráhali sednout si do středu kroužku. A ti, kteří se nebáli, zase spěchali vstříc metru. „To je neuvěřitelné. Takovou akci jsem ještě nezažil,“ chválil turista Alex, který si kánon natáčel na mobilní telefon.

Podívejte se na fotografie z akce:

Fotogalerie
32 fotografií