„Počty osiřelých mláďat, mláďat vypadlých z hnízd a dalších mláďat v nouzi začínají převažovat nad počty dospělých zraněných živočichů,“ popsala hlavní ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná. Nyní se také v Jinonicích starají třeba i o tři muflony.

V dubnu se v Jinonicích sešlo nové malé stádo složené ze tří osiřelých či zatoulaných muflončat. „První se k nám dostal Puff, který byl nalezen v okolí Slap. Následoval ho maličký Ňuff ze Zbraslavi a nakonec přišla Buffy, nalezená mezi Dubčí a Dolními Měcholupy. Jména zakončená na uff jsme začali malým muflončatům dávat tradičně podle loňského mláděte Muffa,“ vysvětlila ošetřovatelka Pokorná.

Podívejte se, jak se králíci vrátili do přírody:

Muflončata ale nejsou jedinými mláďaty, která zaměstnávají zdejší ošetřovatele. Pečují také o šest zajíčků polních, veverčata, kosy, puštíky, kalouse, pěnkavu, sýkorku koňadru, a dokonce i o mládě nutrie s typickými červenými předními zuby. To našli lidé vysílené a prochladlé v dešti.

Všechna liščata se vrátí do přírody

V Záchranné stanici hl. m. Prahy má přechodně domov i šest chundelatých liščat. První mládě museli zpočátku ošetřovatelé držet od ostatních, jelikož bylo ještě příliš malé. Nyní k němu ale doputovala další liščata, která už mu dělají společnost více než dostačující. „Díky tomu se ani jedno z pětice liščat neochočí a budou se všechna moci vrátit zpět do přírody,“ popsala hlavní ošetřovatelka.

Tato první mláďata otevřela záchranné stanici sezonu mláďat, která tradičně začíná koncem března až začátkem dubna a končí v září. Každoročně se v tomto čase dostává do Jinonic více než tisíc mláďat.

„Chcete-li nám materiálně pomoci, budeme velmi rádi za noviny, vyřazený bavlněný textil. Ideální jsou ručníky, trička, povlečení a jednorázové savé podložky. Všechny tyto věci se nám hodí na podestýlání mláďat,“ uzavřela Zuzana Pokorná.

Podívejte se, jak mláďata v záchranné stanici vypadají:

Fotogalerie
15 fotografií