„Studuji dvě školy v Praze. Na jedné z nich je to právě obor naturopatie, což je přírodní medicína, ve které se léčí pomocí bylin, nutriční medicíny a výživy. Je podporou pro klasickou medicínu, se kterou v ideálním případě úzce spolupracuje. V naturopatii jde především o prevenci. Hledají se nejen důsledky zdravotních problémů, ale především příčiny,“ vysvětlila studentka Lenka Vaňková.

Tato přírodní medicína se vyučuje v Čechách teprve krátce, praktikují ji především v zahraničí. Aby naturopat znal dobře všechny zdravotní problémy a mohl pomoci, musí školu studovat pět let. „Zkoumáme nemoci ze všech různých rovin. Diagnóza na prvním vyšetření může trvat až dvě hodiny, protože rozebírá časový úsek od narození pacienta až po jeho současný stav,“ popsala Lenka.

Bylinky v Praze jsou plné smogu

Naturopat vám po návštěvě kromě výživy a cvičení doporučí také užívání léčivých bylin. „Učíme se, že na každou nemoc existuje určitá bylina. To, co je na bylinkách fascinující, je skutečnost, že každá z nich má vícero blahodárných účinků na tělo a mysl člověka. Pacientům doporučujeme určitou směs bylin na jejich zdravotní obtíže. Pokud jde o Prahu, já osobně bych v ní bylinky nesbírala. Mohou mít v sobě škodliviny ze smogu či prach. Když už rostliny sbírat, tak na okrajích metropole či někde za Prahou, jako jsou například lesy či louky, které jsou daleko od silnic,“ doporučila studentka naturopatie.

Při romantické procházce v přírodě si můžete natrhat hned několik léčivek. Na každé louce roste mnoho zajímavých bylinek, které mohou zlepšit vaše zdraví. „Nejčastější léčivé rostliny a stromy, které rostou snad na každé louce, jsou třezalka, hluchavka bílá, jetel luční nebo třeba i obyčejná kopřiva a bříza. Čaj z mladých listů kopřivy a břízy je nejlepší na jarní detoxikaci, třezalka zase zmírňuje stres,“ uvedla Lenka. V lese pak můžete nasbírat listy z borůvčí, maliní a ostružiní, ze kterých se dají uvařit velice chutné čaje.

Pokud ale nemáte čas hledat bylinky v přírodě, můžete je v metropoli koupit i v nejrůznějších obchodech zaměřených na zdravou výživu či v bylinkářství. „Na prvním místě by měla být vždy kvalita a čerstvost bylinek, ne jen místo, kde je koupit. Já mám nejraději jeden obchod kousek od I. P. Pavlova. Mají tam celé široké spektrum bylinek od čínské medicíny až po indickou ajurvédu. Ze značek mám dobrou zkušenost s čaji a bylinky od značky Grešík,“ sdělila Blesk.cz studentka přírodní medicíny.

Pražany, kteří u Lenky hledají pomoc, nejvíce trápí bolest zad a únava. Pokud i vás trápí tyto problémy, s bolestí zad či kloubů vám pomůže často vhodně zvolené cvičení, doplňkově pak i mast z bylinky arniky horské. Jestliže trávíte většinu času v práci a trpíte nedostatkem spánku, můžete využít účinku bazalky posvátné, kterou využívá indická arjuvédská medicína. „Obecně pro bylinky platí, že pokud jsou příliš levné, většinou nejsou kvalitní. Tudíž je lepší si připlatit,“ poradila Lenka.

Nejdůležitější prevencí proti zdravotním problémům všeho druhu je životní klid, rovnováha a dobré vztahy. „Základ je, aby si člověk sám sebe vážil a měl se rád. Důležité je najít si na sebe čas a jít se třeba projít, zasportovat si, uvolnit se u knížky nebo jakkoliv jinak. V dnešní uspěchané době a chaosu se mnoho z nás žene za úspěchem, který je pomíjivý. Lidé jsou pak vyčerpaní a nešťastní, a to je jedna z příčin zdravotních problémů,“ uzavřela studentka Lenka.

Fotogalerie
8 fotografií