Princezna Mona plní ve vládě vize samotného sultána Qaboose, jehož přáním je inspirovat se ve vzdělání vyspělými kulturami, často západního světa. První dáma sultanátu Omán má také zkušenosti ze studií ve Velké Británii.

Jejím cílem je dosáhnout vysoké gramotnosti většiny obyvatel státu. Ve výsledku by tak měli svou zemi dokázat vést Ománci samostatně bez najímání si zahraničních odborníků. To je na Dálném východě spíše výjimkou.

Omán je v určitých místech jedinečný:

Video
Video se připravuje ...

Tady gravitace selhala: V Ománu a na Slovensku teče voda do kopce. Joj

Vysoké postavení

Zároveň je jednou z mála žen, která má takové vysoké postavení. V Ománu ale na rozdíl od okolních zemí na Arabském poloostrově platí genderová vyrovnanost, proto může spravovat hned několik rezortů. Vedle vzdělání má tak na starosti mimo jiné i lékařství, vědu a výzkum.

V minulosti se jí také povedla téměř nevídaná věc. V Ománu založila ženskou futsalovou asociaci, jejíž je čestnou prezidentkou. K tomu je navíc prezidentkou onkologické asociace. Takové množství funkcí není na světě obvyklé, i proto má v západních zemích velké renomé.

Podle statistik webu Richestlifestyle.com patří sultánova rodina na 11. příčku, s ohledem na bohatství rodin, se jměním přibližně 18 miliard korun. Časopis Forbes dokonce uvádí ještě vyšší částku. Sultán Qaboose by měl disponovat až 25 miliardami korun. 

Podruhé v Praze

Do Prahy přijela podruhé v životě. Naposledy se tu v září 2015 zúčastnila mezinárodního kongresu o vzdělání. V české metropoli se bude snažit vyjednat s českou akademickou obcí možnosti, jak by čeští profesoři mohli vzdělávat ománské nejvyšší státní představitele. Týkat by se to mohlo však i studentů, kteří ve velkém projevují zájem o vzdělání na českých univerzitách.

I když je Omán velmi konzervativní při zachovávání národních tradic a životního stylu, v posledních letech se stále více otevírá západním možnostem vzdělání, kultury, moderních technologií, byznysu a cestovního ruchu. 

Její veličenstvo má zde v plánu diskutovat s akademiky a profesory o budoucím vzdělávání ománských elit, které by mohlo pomoci zlepšit vztahy České republiky a Ománu.

Fotogalerie
17 fotografií