Není náhodou, že do Prahy přiletí právě její výsost Mona Fahad Al-Said. V rychle se rozvíjejícím Ománu má na starosti oblasti vzdělání a výzkum. I když je tento arabský stát velmi konzervativní při zachovávání národních tradic a životního stylu, v posledních letech se stále více otevírá západním možnostem vzdělání, kultury, moderních technologií, byznysu a cestovního ruchu. Její veličenstvo má zde v plánu diskutovat s akademiky a profesory o budoucím vzdělávání ománských elit, které by mohlo pomoci zlepšit vztahy České republiky a Ománu. Ty se v posledních letech neustále rozvíjí. Mezi další témata bude patřit i zájem ománských mladistvých o studium v České republice.

Omán je jedno ze dvou míst na světě, kde teče voda do kopce:

Video
Video se připravuje ...

Tady gravitace selhala: V Ománu a na Slovensku teče voda do kopce. Joj

„Do budoucna bychom tu mohli vytvořit společná centra například výzkumu, který bychom následně aplikovali. Budovali bychom různé start-upy s investory a následně je realizovali. Důležité však je, že bychom to činili jako rovnocenní partneři,“ potvrzuje pro Blesk.cz Ivo Vaněk, člen Výboru pro energetické úspory Prahy 4.

Vztahy Česka a Ománu

Omán navázal diplomatické styky s Českou republikou v březnu 1993, kdy si oba státy vzájemně vyměnily nóty. Státy však doposud nepodepsaly žádné bilaterální dohody. V roce 2010 zaslal primátor Prahy Pavel Bém tehdejšímu primátorovi Muscat Municipality, J.E. Sultan bin Hamdoun Al Harthi, pozvání do Prahy, které doposud nebylo naplněno.

V posledních letech se také zvyšuje zájem Čechů o tuto destinaci. Turistů zde v posledních letech přibývá. Omán nedávno navštívil i Leoš Mareš. Svůj podíl na tom má i vládce této absolutní monarchie.

V listopadu minulého roku byla Jeho královská výsost Sultán Qaboos bin Said al Said vyhlášena Ekonomickou a sociální radou OSN nejlepším panovníkem na světě. Omán má přibližně čtyři miliony obyvatel, asi polovinu ale tvoří přímo Ománci. 

Fotogalerie
12 fotografií