Po čtyřech letech si radnice Prahy 5 nechala vypracovat novou mapu bezdomovectví. V největší městské části hlavního města bydlí několik desítek lidí bez domova hlavně v improvizovaných přístřešcích a také ve starých budovách. Pro úřad je však pozitivní, že se jejich počet snižuje. Jedním z důvodů je migrace po metropoli a také práce neziskových organizací.

Někdy je ale důležité správně posoudit, jestli lidé jsou opravdu bezdomovci. Obecně platí, že lidé bez domova se otevřeně hlásí ke statutu člověka na ulici, žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků. Může se ale jednat i o lidi, kteří žijí těsně na hranici životního minima a mají zrovna špatné životní období.

Problém s bezdomovci je hlavně v centru města:

Většinou muži z jiných měst

Drtivou většinu z několika desítek bezdomovců, kteří jsou v Praze 5, tvoří starší muži pocházející z jiného města nebo dokonce státu. Další část pak tvoří výhradně drogově závislí lidé. Ti jsou pro lidi a policii větším problémem, jelikož se často podílí na mnohých trestných činech kvůli penězům na drogy.

„Trvalou pozornost věnují strážníci lokalitám s častým výskytem bezdomovců, kterými jsou pěší zóna Anděl s přilehlými prostory, Smíchovské nádraží, autobusový terminál Na Knížecí a centrum Radotína, ve kterých je situace řešena intenzívním dohledem hlídek,“ říká ředitel městské policie z Prahy 5 Zdeněk Hejna.

„Přesto jsou tyto lokality stále vyhledávány sociálně nepřizpůsobivými osobami z důvodu anonymního prostředí, které je z jejich pohledu potřebné k opatření nejzákladnějších prostředků k přežití na ulici, zejména žebráním,“ dodává Hejna.

Počet bezdomovců se snižuje

Zajímavé však je, že velký počet bezdomovců si přivydělává na některé z brigád nebo sběrem různých věcí. V roce 2013 to uvádělo dokonce 80 procent z nich, letos jsou čísla podobná. Mnohem větším problémem je ale jejich nejistá budoucnost.

„Některá čísla jsou alarmující zejména z pohledu budoucnosti, kdy tyto osoby budou dosahovat důchodového věku či pro vážné zdravotní problémy budou žádat o invalidní důchod, ale z důvodu nedostatečné doby pojištění na ně nedosáhnou. Řada osob bez přístřeší na argument, proč se snažit pracovat, odpovídá, že se důchodu stejně nedožije,“ popisuje sociální kurátorka pro dospělé Renáta Hejlová.

Před čtyřmi lety pobývalo v Praze 5 přibližně sto bezdomovců. Během října minulého roku a března letošního roku však kurátorka narazila přibližně na 60 osob, některé však viděla vícekrát.

Fotogalerie
29 fotografií