Při každé dopravní špičce mohou lidé vidět v Korunovační ulici velké kolony. Ty by se mohly ještě zvětšit plánovaným zúžením silnice pouze do jednoho pruhu. Tento nápad podpořil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), původně s ním však přišla Praha 7.

„Ochránit je nezbytné především zranitelnější účastníky silničního provozu, a to jsou právě pěší. A to i v případech, kdy přijatá úprava bude mít dílčí dopady na plynulost silničního provozu,“ píše starosta v dopise na pražský magistrát.

„Z uvedených důvodů se proto přikláníme k variantě 'ostrůvků na obou přechodech pro chodce'. Na druhé straně je ovšem nutné zohlednit i dlouhodobě velmi nepříznivou situaci na Vítězném náměstí, kdy k odlehčení zatížení ve vztahu k tunelovému komplexu Blanka ulice Korunovační přispívá,“ popisuje dále Kolář.

Dočasné řešení?

Zavedení ostrůvků, a tím i zúžení pruhů, by tedy mělo být pouze zkušební. Po posouzení dopadů na dopravu by se mělo přistoupit k realizaci nebo upuštění od záměru. Magistrát v čele s náměstkem Dolínkem si však myslí, že takové řešení není v žádném případě potřebné a po zkušební době by se záměr bral těžko zpět.

„Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář osobně podpořil zúžení Korunovační do jednoho pruhu za nově zrekonstruovaným mostem. Ať si to každý občan Prahy 6 přebere po svém, já osobně s tím nesouhlasím,“ řekl k věci Dolínek.

Do diskuze se zapojili i občané. „Je to pouze návrh zkušebního režimu. Pokud se vyhodnotí, že to problémy na Praze 6 způsobuje, dá se situace vrátit do původního stavu,“ myslí si například Marek. „To už se nikdy nestane a všichni to dobře víme...,“ tvrdí naopak Dolínek.

Dolínek: Ochrana chodců je zajištěna

Podle něj je v tuto chvíli bezpečnost zajištěna dobře a nehody se zde stávají pouze výjimečně. Dopravní omezení by opět přineslo problémy řidičům nejen v okolí Vítězného náměstí, ale po celé Praze 6 i 7.

„Už dnes je tam opatření pro chodce celkem devět - semafory, betonové ostrůvky, označení a tak dále. Praha 7 s tím přišla půl roku po otevření Korunovační, starosta Prahy 6 souhlasí opět s řešením, které zatíží občany, ale proč, to netuším,“ říká dále Dolínek.

Podívejte se na fotky z loňského uzavření Korunovační ulice:

Fotogalerie
45 fotografií

V Korunovační loni stavěli nový most. Podívejte se na video: