Na jednu stranu jsou mufloni v areálu nemocnice velice vítáni. „Mezi personálem i pacienty jsou zvířata velmi oblíbená a některá oddělení, jmenovat mohu například dětskou psychiatrii, je využívají i coby terapii pro své pacienty,“ uvedl pro Blesk.cz tiskový mluvčí Thomayerovy nemocnice Ondřej Macura. 

Pokálené chodníky a poškozená auta

Na druhou stranu ale řeší nemocnice i problémy související se zvyšujícím se počtem muflonů. „V říjnu roku 2015 proběhlo na popud nemocnice jednání ohledně výskytu mufloní zvěře v areálu nemocnice, která řeší zejména hygienické problémy, a to znečišťování chodníků výkaly, okusování dřevin, okrasných květin a také střety zvířat s vozidly,“ uvedl ředitel Lesů hlavního města Prahy Vladimír Krchov.

„Na jednání došlo k oboustranné dohodě o nutnosti redukce vysokého počtu zvěře, a to za použití humánního způsobu odchytu pomocí narkotizační zbraně. V březnu 2016 Lesy hl. m. Prahy požádaly o povolení odchytu mufloní zvěře odbor ochrany prostředí pražského magistrátu a následně získaly povolení k odchytu platné do března 2018,“ dodal Krchov.Dle povolení lze odchytávat mufloní zvěř v areálu nemocnice vždy v období od srpna do března. Loni proběhlo osm odchytů. Z celkového počtu 96 kusů muflonů skončilo v ZOOkoutku v Chuchli nebo v jiných koutech republiky 34 z nich, a to především muflonek s mláďaty. Letos se odchyt teprve chystá.