Členové týmu kolem Leteckého muzea v Kunovicích pracovali poslední měsíce na demontáži historického státního letadla Tupolev TU-154M. Od února 2016 pro něj navíc hledali i nový domov a času nebylo nazbyt.

„Jedna z hlavních podmínek smlouvy o využívání stání na letišti Praha-Kbely, ke které se Slovácký aeroklub zavázal, jasně definuje nejzazší termín vyklizení plochy, a to do 31. 12. 2016,“ vysvětluje pro Blesk.cz Martin Hrabec, vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích.

Po celou dobu probíhala jednání se zástupci leteckých muzeí z ČR i ze zahraničí. Ještě koncem léta bylo několik zájemců, ale začátkem podzimu 2016 to vypadalo, že letoun nakonec skončí na šrotišti nebo že se z něj podaří zachovat pouze některé jeho části.

Video
Video se připravuje ...

Tupolev vyjíždí z letiště ve Kbelích. Tadeáš Provazník

Na poslední chvíli však vstoupili do hry Karel a Miloš Tarantíkovi, majitelé Air Parku ve Zruči u Plzně. Od října 2016 se začali intenzivně podílet na demontáži. Začátkem prosince poté Slovácký aeroklub Kunovice jednomyslně schválil odprodej letounu za symbolickou částku do Air Parku.

„Jsme moc šťastní, že se našel někdo, kdo je ochoten se rovnocenně podílet na demontáži 1003ky a díky tomu bude zachováno TU-154M i na západě Čech ve stejném stavu jako to naše na východě Moravy. Věděli jsme, že by nám mnozí letečtí fanoušci neprominuli, kdyby nakonec skončilo ve šrotu,“ doplňuje Martin Hrabec.

Přepravní akce začala v pátek  od brzkého rána nakládkou na kbelském letišti. Po půlnoci, v sobotu v jednu ráno pak letoun i s doprovodnou kolonou dlouhou asi dvě stě metrů a čítající více než desítku doprovodných vozidel vyjel přes ulice Polaneckého, Toužimská a Tupolevova.

Souprava měla opravdu velké rozměry. Letoun na návěsu s tahačem měl celkovou délku 51,5 metru, šířku 5 metrů a výšku až 5,3 metru. V hlavní koloně však byl pouze trup letounu, ostatní součásti budou přepraveny v dalších týdnech.

Letoun Tupolev TU-154M byl ve službách Armády ČR v letech 2000 až 2007.

Podívejte se na fotogalerii z přepravy: 

Fotogalerie
19 fotografií