Zhruba 35 až 40 osob ve výkonu trestu chce zaměstnat společnost Komwag, a.s. „ Zatím proběhla první schůzka, pokud se domluvíme, jednalo by se o revoluci v zaměstnávání vězňů,“ prozradil generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal.

„Projekt je ještě v plenkách, dohodli jsme se na základních tezích. S nápadem přišla starostka městské části Praha 2, kde se staráme o úklid a vývoz odpadků. Zaměstnávat bychom chtěli vězně z věznice Pankrác a Ruzyně. Také uvažujeme o Příbrami, vězni by uklízeli v Mníšku pod Brdy,“ uvedl předseda představenstva společnosti Komwag s.r.o.

Polovina vězňů pracuje

Podle statistik v České republice pracuje necelá polovina z 22 tisíc vězněných osob, které vykonávají nejrůznější profese, jak v rámci věznic, tak v soukromém sektoru. Vězni v Praze by mohli zametat ulice nebo řídit popelářské vozy. „Nedokážu společnosti Komwag a.s. ale slíbit, kolik odsouzených jim můžeme nabídnout. Každého vězně, který se pracuje mimo věznici, totiž pečlivě vybíráme,“ dodal Dohnal, který zároveň upozornil, že se Pražané nemají z hlediska bezpečnosti čeho obávat.