Ropid, jenž plánuje pražskou MHD, nyní pracuje na hledání dodavatele, který takzvanou studii proveditelnosti vyhotoví. „Studie by měla zodpovědět, jak by měla lanovka vypadat, o jaký typ by se jednalo a jakou by měla mít kapacitu. Rovněž zodpoví, zda ji vůbec lze stavět,“ uvedl ředitel Ropidu Petr Tomčík.

Studie by také měla uvádět, kde by byly stanice lanové dráhy a kudy by vedla její přesná trasa. Vyčíslit by v ní měli odborníci i náklady na její vybudování.

Musíme zjistit, zda by se to vůbec vyplatilo. Pokud ano a město by se rozhodlo ji vybudovat, byla by v systému pražské integrované dopravy a platily by v ní jízdenky a kupony MHD,“ dodal Tomčík.

V současné době Ropid ani město další lokality pro stavbu lanovek nehledají. „V tuto chvíli se o žádném dalším místě pro lanové dráhy nediskutuje,“ uzavřel ředitel.

V hlavním městě se v dřívějších letech plánovalo hned několik tras budoucích lanovek. Jedním z plánů na výstavbu byl například v roce 2008 nápad na trasu lanové dráhy od smíchovského lihovaru přes řeku na Pankráckou pláň. Radnice Prahy 5 rovněž uvažovala o lanovce překlenující Prokopské údolí z Nových Butovic na Barrandov. Praha 7 zase plánovala lanovku z Holešovic k zoo. Žádná z nich se ale realizace nedočkala.

Podívejte se na fotografie z českých zoo:

Fotogalerie
33 fotografií