Lidí, kteří přichází na Národní třídu do průchodu Kaňkova paláce uctít zapálenou svíčkou 17. listopad 1989 nebo úmrtí prezidenta Václava Havla (†75), je rok od roku více.

„Roste ale i jejich nekázeň. Přibývá hořících pokácených svíček, zapálených květin. Stěží je tento stav nadále udržitelný,“ vysvětlila Blesk.cz mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková letos v říjnu. Tato instituce je majitelem budovy. Několikrát už na místo museli vyjet i hasiči, protože vznikl požár, který ohrožoval celou budovu.

Česká advokátní komora se proto raději rozhodla průchod zastavět. „Pomník připomínající události 17. listopadu 1989 navrhli památkáři citlivě a důstojně umístit na průčelí Kaňkova paláce,“ dodala Iva Chaloupková. A také se tak ve středu 16. listopadu v 17 hodin stalo. Květiny na nové místo položil například starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) nebo ministr spravedlnost Robert Pelikán (ANO).

Na místě bývalého průchodu bude vytvořen i výstavní prostor, ve kterém budou k vidění fotky z období sametové revoluce. Plánuje se zde pořádání výstavy.

Fotogalerie
8 fotografií