Cestující pražské hromadné dopravy měli včera okolo třetí hodiny odpolední pouze dvě možnosti. Buď se vydat do deště a ujít i tři kilometry pěšky, nebo si posedět v suchu v tramvaji několik desítek minut. „Tak tohle jsem tu ještě nezažila. Ale naštěstí nespěcháme,“ komentovala neobvyklou situaci v tramvaji důchodkyně, která se svou přítelkyní zvolila sušší variantu.

Nejen cestující byli zmateni. Také řidiči tramvají vystupovali, aby se zeptali kolegů před nimi a za nimi, co se přihodilo. Po několika minutách v tramvaji, která vyjela v půl čtvrté ze zastávky Palackého náměstí směrem ke Karlovu náměstí, se řidič opět vrátil do vozu a uvězněné pasažéry pustil. „Nemám vůbec tušení, co se děje,“ krčil rameny a přitom radil lidem cestu do metra.
Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to v pondělí vypadalo na Národní… Eva Fornálová

Podle tiskové mluvčí pražského dopravního podniku vedly k neobvyklé situaci hned dva důvody. „Hlavním důvodem je silná individuální doprava způsobená osobními automobily a samozřejmě i oprava plynovodu u Národní třídy, která je plánovaná až do pondělí,“ hodnotila kolaps Aneta Řehková.

Řidiči i cestující se musí obrnit

A ani v úterý 4. října tomu není jinak. Auta se v okolí Národního divadla téměř nehýbají a tramvaje nabírají zpoždění. „Cestující jsou naštvaní, protože tramvaje stojí v dlouhé koloně od Václavského náměstí ve směru k Národnímu divadlu,“ uvedl redaktor Blesk Praha Tadeáš Provazník, který je na místě. 

Video
Video se připravuje ...

Stejná situace je i 4. října kolem 13 hodiny. Tadeáš Provazník

„Řidiči tramvají pouští cestující ven, kde to jen jde. I řidiči automobilů musí být trpěliví a pokud mají možnost, tak bych doporučil se centru vyhnout velkým obloukem,“ dodal redaktor.

Dopravní podnik přijal opatření

„Cílem aktuálního operativního opatření v centru Prahy, je „snížení“ počtu tramvají, které projíždějí křižovatkou u Národního divadla, tak, aby situace byla dopravně zvládnutelnější,“ napsala Blesk.cz tisková mluvčí DPP Aneta Řehková.

Proto platí až zhruba do 18 hodiny následující:

Linka číslo 2 je zkrácená – od Petřiny – přes Chotkovy Sady, …posunutá zastávka Malostranská na nábřeží E. Beneše (před úřad Vlády) následně vedena přes Čechův most, Právnická fakulta, Staroměstská a zpět přes Vltavu na Malostranskou a dále zpět na Petřiny (tudíž tato linka v tuto chvíli vůbec nebude zajíždět do toho úseku u Národního divadla).

Linka číslo 17 – prodlouží se interval na 8 min – tím pádem ubyde v tomto úseku počet tramvají, což by také mělo přispět ke zlepšení té situace v místě.

V křižovatce u Národního divadla je navíc policie kvůli řízení dopravy.

Podívejte se, jak vypadá doprava v okolí Národního divadla:

Fotogalerie
30 fotografií