Scénář cvičení byl velice důkladně připraven a nic se neponechalo náhodě. Do Vltavy spadly dva barely s motorovou naftou, jeden z nich zůstal na hladině, druhý se potopil. Z toho důvodu bylo nezbytné na hladinu řeky umístit „absorpčního hada“ – tedy jakousi nornou stěnu na hladině, která zabrání v šíření nebezpečné látky.

Hasiči připravovali umístění absorpčního hada na hladinu řeky.
Autor: Daniel Vitouš

Do akce byli nasazení hasiči z centrály, Holešovic, Radotína, chemici z Petřin a potápěři z Modřan. Naštěstí pouze pomyslný únik motorové nafty do Vltavy se odehrál u železničního mostu na nábřeží nedaleko Palackého náměstí.

„Poškozený barel, který zmizel z hladiny řeky, museli vyhledat přivolaní potápěči a utěsnit ho proti dalšímu úniku nafty,“ vysvětluje roli „vodních hasičů“ tisková mluvčí Pavlína Adamcová. Potápěči obdrželi informaci, že potopený sud se nachází ve vzdálenosti zhruba pěti metrů od břehu náplavky.

Potápěči zahajují svou část zásahu.
Autor: Daniel Vitouš

Podpůrný tým hasičů na břehu proto připevnil k potápěčům lano, kterým vzdálenost od pevniny odměřil. Tato asistence je pro podvodní zásahovou skupinu zásadní. „Práci nám totiž stěžuje prakticky nulová viditelnost pod hladinou řeky,“ vysvětlil jeden z potápěčů pražských hasičů.

Podívejte se na video z akce:

Video
Video se připravuje ...

Zásah hasičů na pražské náplavce byl rozsáhlý. Daniel Vitouš

Navzdory tomu se hledání ztraceného barelu podobalo pátrání po jehle v kupce sena. Přesto se potápěčům nakonec podařilo potopený sud s naftou nalézt, zabezpečit a vylovit. „Po vyzvednutí vložili chemici poškozený barel do kontejneru pro převoz nebezpečných chemických látek,“ pokračuje v popisu zásahu Adamcová.

Dekontaminace potápěčů po zásahu
Autor: Daniel Vitouš

Na břehu náplavky v centru metropole vznikla dekontaminační zóna, kterou museli potápěči i veškeré jejich vybavení před opuštěním prostoru projít. Speciální tým pomohl „obojživelné“ zásahové skupině zbavit se veškerých nečistot tak, aby nedošlo ke kontaminaci. Akce se hasičům povedla a celému týmu se zdárně podařilo během nácviku nebezpečí ve Vltavě zažehnat.

Ostré zásahy bývají smutné

Mezi nejčastější skutečné zásahy pražských potápěčů patří bohužel hlavně pátrání po utonulých osobách. Dále mají často také za úkol právě vyhledání a vyzdvižení předmětů a zajištění provozuschopnosti protipovodňových vrat na Čertovce a Rokytce. „Počet potápěčských výjezdů pražského opěrného bodu se za poslední roky pohybuje v rozmezí 30 až 40 ročně,“ informovala mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Prohlédněte si průběh celého rozsáhlého zásahu:

Fotogalerie
45 fotografií