Evropské mistrovství ve stromolezení je profesní soutěž, která imituje reálné každodenní pracovní podmínky stromolezců. „Stromolezení představuje dovednosti arboristů, odborníků pečujících o dřeviny, kteří pomocí speciálních lezeckých technik ošetřují stromy rostoucí mimo les,“ uvádí pořadatelé akce.


Návštěvníci užasle sledovali arboristy, kteří lezli po stromech bez náznaku námahy. „Nemám slov… Taková lehkost, se kterou lezou a slaňují i s tak těžkou figurínou. Já mám sama neskutečný strach z výšek, takže už tři metry nad zemí bych se třásla strachy,“ obdivovala umění návštěvnice Denisa (24). 

S kamarádkami jsme se shodly, že se do Stromovky sjeli nejhezčí muži Evropy. Podívejte se kolem. Stojí to za to,“ hodnotila s nadšením návštěvnice Pavla (23), která se přišla podívat na mistrovství Evropy společně s kamarádkami.

Mistrovství se zúčastní okolo 50 soutěžících rozdělených do mužské a ženské kategorie. Jde o finalisty národních stromolezeckých soutěží a zároveň profesionály pečující o stromy rostoucí mimo les. Českou republiku budou reprezentovat Tomáš Gut, Petr Vlček a Jiří Voda,“ upřesňuje garant závodů za ČR Jan Svárovský ze SZKT.

Až v neděli se rozhodne, kdo je opravdu nejlepší.
Autor: Eva Fornálová

Závodníci během soutěže ukázali na nejrůznějších disciplínách profesní umění stromolezců. Jednou z nejnáročnějších byla manipulace s figurínou. „Simulace se provádí ve výšce s figurínou, která váží 80 kg. Dostat takovou váhu ze stromu v pořádku na zem není vůbec jednoduché,“ s úsměvem prozradil Svárovský. 

Nejúspěšnější lezci ze sobotního dne postoupí do nedělního finále, ve kterém se utkají o tituly mistrů Evropy.

Fotogalerie
114 fotografií