Hlavní město Praha a společnost Copa Retail, vlastník Škodova paláce, kde sídlí pražský magistrát, se dohodly na snížení plateb za Škodův palác o 33 %, a to až do konce nájemní smlouvy. Návrh dohody však podléhá souhlasu pražské rady a následně projednání na červnovém zastupitelstvu.

„Narovnání smlouvy na pronájem Škodova paláce bylo jednou z priorit, se kterou jsem do tohoto úřadu šla, a jsem nadšená, že se nám tu práci podařilo úspěšně dokončit. O kvalitě budovy jsme nikdy spor nevedli. Jediným možným řešením bylo jednání o možné slevě, protože soudními spory se městu nic dosáhnout nepodařilo a Praha dál přicházela o desítky milionů korun ročně,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

„Vždy jsem tvrdila, že rozumný dialog může vést k výrazným úsporám, čehož současné vedení města dosáhlo. Ačkoli jsme měli výrazně silnější právní pozici, naší hlavní prioritou a snahou bylo dosáhnout dohody, i když nás k ní nic netlačilo. Dohoda představuje přiměřený, rozumný a právně i finančně solidní kompromis pro obě strany,“ řekla Abigail Schaeffer, členka představenstva společnosti Guyana Holding, která je prostřednictvím Copa Retail většinovým vlastníkem Škodova paláce.

Čtyřleté soudní spory

Obě strany spolu téměř čtyři roky vedly soudní spory. Podle dohody budou všechny právní spory ukončeny včetně toho, že Praha vezme zpět dovolání, které podala k Nejvyššímu soudu. Dohoda je výsledkem práce vyjednávacího týmu, jehož členy byli za Prahu radní Jan Wolf, radní Radek Lacko, ředitelka MHMP Martina Děvěrová a právní tým advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

„Obě strany měly na začátku předsudky po neúspěšných jednáních z minulých let, do kterých Praha nyní vstupovala z nevýhodné pozice. Nakonec se podařilo nalézt kompromis poskytující městu dostatek času k hledání nového sídla pro městskou administrativu, s tím že setrvání ve stávající budově Škodova paláce je jednou z alternativ. Po schválení radou a zastupitelstvem by magistrát získal slevu v částce 860 miliónů korun. Tato úspora bude navíc v dalších deseti letech růst průběžným navyšováním o inflaci. Dohodou by tak město dosáhlo úspory téměř miliardy korun,“ dodal radní Jan Wolf.

„Máme za sebou sedm měsíců dlouhých jednání, do kterých obě strany vstupovaly se svojí představou o výsledku. S dojednanou slevou 33 % blížící se jedné miliardě korun můžeme být spokojeni. V rámci společné dohody dojde k prodloužení doby nájmu o 1,5 roku, a smlouva tak skončí na jaře 2028. I přes ústupky na obou stranách je dohoda pro město významně výhodná,“ řekl radní Radek Lacko.