„V okolí jsou úžasné nektarodárné stromy, například v Pařížské ulici, na Petříně nebo na Čertovce,“ vysvětlil na střeše magistrátu včelař Zdeněk Růžička, který se ke včelínu přibližuje neohroženě pouze v triku. Nějaký ten tisíc bodnutí už má prý za sebou. Bolí to pokaždé, ale zkrátka to k tomu patří.

Listy lípy přímo u magistrátu jsou plné medovice, kterou na nich vytvářejí mšice. Včely je pak sesbírají a vzniká tmavý med,“ mluví o jednom ze včelích produktů Růžička. Včely podle něj bez problémů svým opylováním pokryjí pětikilometrový okruh.

Včelař Zdeněk Růžička v akci na střeše magistrátu
Autor: Daniel Vitouš

„Neřeší přitom, jestli létají do kopce nebo z kopce, na střeše alespoň nikomu nepřekážejí,“ prozradil k netradičnímu umístění včelína Růžička.

Včelín, který je na střeše magistrátu od letošního jara, podle něj stejně jako jinde v Praze vyrábí med velice kvalitní, protože právě nektarodárné rostliny v okolí jsou rozmanité.

Med připravili přímo na chodbě

Společně se svým synem, mladým nadšencem Vašíkem, a pod dohledem pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) odebral Zdeněk Růžička ze včelína plástve, které dál zpracoval přímo na chodbě úřadu.

Na střechu vyrazila v ochranném obleku také primátorka Adriana Krnáčová.
Autor: Daniel Vitouš

Tam už byl připravený ruční medomet, kterým se získává finální produkt. Za jeho kličku nebojácně vzala přímo Krnáčová. Přístroj mezitím skákal po dlažbě.

Paní primátorka má sílu, že ani dva chlapi by to neutáhli,“ okomentoval snažení mluvčí magistrátu Vít Hofman. „A to jsem primátorka,“ opáčila mu Krnáčová.

Prohlédněte si video z medobraní na střeše magistrátu:

Video
Video se připravuje ...

Průběh odebírání a stáčení medu na střeše Magistrátu hlavního města Prahy Daniel Vitouš

Představitelka Prahy poté vyzvala ostatní zúčastněné, aby si obsluhu medometu vyzkoušeli. Televiznímu zpravodaji sebrala kameru, vyměnila si s ním pozice, a na chvíli se tak stala také kameramanem.

Podle Adriany Krnáčové se tento – dle jejího označení „metropolitní med“ – využije jako dar pro vzácné návštěvy. „Je úžasné, že můžeme střechu našeho úřadu využívat k něčemu užitečnému,“ okomentovala umístění včelína primátorka.

Podívejte se, jak medobraní na magistrátu postupně probíhalo:
Fotogalerie
23 fotografií