„Před Národním technickým muzeem se připravuje stroj, kterým bude posléze obecní slouha pohánět zrenovovaný letenský kolotoč,“ i takové reakce na dřevěné objekty stojící před budovou Národního technického muzea se nedávno vyskytly na sociálních sítích. O součástku do letenského kolotoče se však nejedná. Jde o repliky středověkých stavebních strojů, které budou součástí nové výstavy v Národním technickém muzeum s názvem Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV.

„Středověké stavební stroje byly geniální ve své myšlence a jednoduché v provedení. Díky znalostem archimédovských principů bylo možné efektivně využít omezenou lidskou či zvířecí sílu při zdvihání a přemísťování těžkých břemen nebo při zatloukání mohutných pilotů pro základy staveb. Představu o podobě takových strojů si můžeme udělat hlavně díky dobovým vyobrazením. Při příležitosti výstavy jsme umístili před budovu muzea věrnou repliku gotického jeřábu a gotického beranidla,“ uvedla pro Blesk.cz tisková mluvčí Národního technického muzea Jana Dobisíková.

Před Národním technickým muzeem jsou k vidění konstrukce středověkých gotických stavebních strojů.
Autor: Archív: Národní technické muzeum v Praze

Gotické beranidlo nebo středověký jeřáb

Před budovou muzea je tak možné spatřit gotický jeřáb, který se ve středověku používal zejména na větších stavbách pro zdvihání těžších břemen. Jednalo se o tesařsky provedený dřevěný stroj, který poháněl lidský pohon. Byl opatřen šlapacím kolem, díky kterému se navíjelo lano a tím bylo možné zvedat těžké kamenné kvádry. K vidění je ale i nedokončené gotické beranidlo, které ve středověku sloužilo k zatloukání kůlů do země. Pomocí beranidla se v minulosti například zpevňovaly břehy nebo stavby v nestabilním terénu.

Výstava, která Pražanům přiblíží stavitelství doby Karla IV., se otevře prvním návštěvníkům 12. května. Ukáže nejen stavební profese, ale i dobové stavební techniky včetně repliky strojů.