Magický konec října změnil zajetá pravidla hromadné dopravy. Na několika místech se změnil jízdní řád. Časy odjezdů se posunuly jen o pár minut dopředu, ale pro lidi je to i tak komplikace. „Několikrát mi ujel autobus domů přesto, že jsem byla na zastávce včas. Na další spoj jsem pak musela čekat hodinu. Až po upozornění sousedky jsem zjistila, že má linka změnu odjezdu posunutou o tři minuty dopředu,“ uvádí paní Iveta z Nehvizd.

„Ohledně změny od 31.10.2015 v oblasti Prahy 6 zaznamenáváme větší počet stížností zejména kvůli omezení některých málo využívaných spojů. Například v Patočkově ulici nebo u linky 108 v oblasti Dědiny a Staré Ruzyně, uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Proč se mění jízdní řád?

Podle mluvčího Ropidu se změny v jízdních řádech dělají na žádost obcí, kvůli lepší návaznosti dalších spojů, nebo kvůli samotným cestujícím. V potaz se bere změna času školního vyučování nebo začátky či konce směn ve větších firmách. „V hromadné dopravě se ale nelze zavděčit všem, takže i když vyhovíme většině cestujících, vždy se ozve někdo z těch, kterým konkrétní změna nevyhovuje,“ upřesňuje Drápal.

Jako velký problém cestující ale vidí i nedodržování časů odjezdů. „Autobusy si navíc jezdí, jak chtějí! Například už po dva dny má jezdit bus 354 ve 14:48, ale on si přijede na zastávku ve 14:51, než nabere lidi, je 14:55 a než vyjede, tak už má 7 min. zpoždění!“ rozčiluje se paní Michaela na webu.

Zpoždění linek jsou prý nejčastěji způsobena silnou individuální dopravou. S ohledem na oběhy vozidel se také může stát, že při větším zpoždění jednoho spoje se toto zpoždění přenáší i na další spoj, kterému zdánlivě v cestě žádné kolony nebrání. „Stížností na zpoždění autobusů je tradičně nejvíce teď na podzim, kdy je v ulicích nejhustší provoz a zároveň cestuje veřejnou dopravou nejvíce lidí z celého roku,“ dodává Drápal.