Akci Bubnování pro Bubny uspořádal Památník Šoa Praha. Hudební nástroje si mohli lidé pořídit přes portál HitHit.com. Organizátoři díky tomu vybrali 102 tisíc korun.

Bubnovat přišly i přes deštivé počasí stovky lidí. Rytmus jim udávali profesionální bubeníci na pódiu – vystoupila skupina Tam Tam Batucada i David Koller.

Prostor mezi bubnováním vyplnili herci, kteří citovali výroky osobností židovského původu. „Holocaust skutečně byl židovskou tragédií. Navzdory tomu holocaust nebyl jen židovským problémem a událostí pouze židovské historie,“ přečetla úryvek z textu sociologa Zygmunta Baumana herečka Bára Hrzánová.

Herec Václav Vydra přednesl slova spisovatele Karla Čapka. „Tady se nestalo nic menšího než nesmírná zrada vzdělanců a budí to hroznou představu o tom, čeho je inteligence schopna. Všude, kde se děje násilí na kulturním lidství, nalézáme vzdělance, kteří to hromadně provozují s sebou, a dokonce se při tom ohánějí ideovými důvody,“ citoval.

Dlouhodobým cílem iniciativy Památník Šoa Praha je v Bubnech postavit pomník, který bude hrůzy 2. světové války připomínat. „Chceme pomník, který je vidět, vzpomínku, která je slyšet,“ uvedl Leoš Válka z Centra současného umění DOX.

Video
Video se připravuje ...

Před 74 lety odjel první židovský transport. Prahou se na památku rozezněly bubny. Matěj Smlsal