Primátorka Krnáčová pro ČTK uvedla, že bude radě navrhovat, aby z kauzy vyvodila občanskoprávní kroky. „Pokud zde existuje sebemenší šance, že by vůči iniciátorům tohoto ztrátového projektu mohla být vyvozena odpovědnost, je naší povinností udělat pro to maximum,“ míní.

Podle šéfky metropole se magistrát musí domáhat škod včas, než dojde k promlčení. „Je nutné, aby advokáti prověřili okolnosti vzniku projektu Opencard a navrhli možné právní kroky,“ uvedla Krnáčová. Výsledky bude mít rada k dispozici v listopadu.

Zastupitelský klub pražských Pirátů minulý týden vyzval radní, aby podali žalobu na bývalého primátora Pavla Béma (ODS), jeho radu a také na někdejší firmu Haguess. Rada by se podle nich měla domáhat škody 240 milionů korun, u které hrozí promlčení. Piráti kvůli tomu podali tři trestní oznámení.

Pražské fórum: Stanou u soudu praví viníci?

K dořešení odpovědnosti za Opencard vyzývá i občanská iniciativa Pražské fórum. „Zájem veřejnosti neopadl, vyšetřování však zůstává na stejném bodě. Za šest let vyšetřování byli odsouzeni řadoví úředníci, politická odpovědnost je vymáhána po Radě Bohuslava Svobody, která problém zdědila. Jaká je šance, že se podaří dostat před soud pravé viníky?“ táže se v tiskové zprávě sdružení v čele s předsedkyní Terezou Kněžourkovou.

Odkazuje se přitom na zprávu vyšetřovací parlamentní komise z listopadu 2014, ve které je uvedeno doporučení, aby byl případ řádně došetřen. Podle Pražského fóra však nikdo neučinil kroky, aby byla tahle výzva naplněna.

„Kauza Opencard není jen jedním z pražských tunelů. Je to ukázkový příklad nefunkčnosti veřejné správy. Během 6 let byla postupně odložena řada trestních oznámení, byl odsouzen úředník, který pomáhal policii případ rozkrýt. Opencard je hra o právní stát, kterou za rok možná prohrajeme,“ upozornila Kněžourková. 

U probíhajícího soudu s 10 radními a pracovníky magistrátu se objevovala často obhajoba, že by u soudu měl stanou spíše exprimátor Pavel Bém, za něhož byl nápad na Opencard prosazen. „Pokud máme být souzeni za politické rozhodnutí, tak je trochu absurdní, že tu sedíme my, kteří jsme se snažili vše napravit, a ne Pavel Bém a jeho lidé,“ hájil se exnáměstek primátora Josef Nosek.

Projekt Opencard vyšel Prahu na přibližně 1,75 miliardy korun. Původně mělo jít o multifunkční kartu, dnes se používá hlavně jako „lítačka" do MHD a i s tím jsou problémy, neboť přetrvávají spory o licenci na její provozování a nejednou se již objevila hrozba, že se bude muset Praha vrátit k papírovým kuponům.

Jaká vznikla Praze celkově škoda, není jasné. Opencard využívá zhruba 1,2 milionu lidí, magistrát se však v posledních týdnech potýká s problémy při vydávání nových karet. A vedení města doufá, že Opencard v budoucnu nahradit modernější systém. Na kolik Prahu vyjde, je zatím ve hvězdách.

Fotogalerie
15 fotografií