Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovlivňoval svědkyni v případu feťáka, který zabil policistku: 30 tisíc, když řekneš, že neměla vestu!

Autor: ČTK ljš - 
8. října 2015
14:53

Dvě děti přišly o mámu a on se snažil úplatkem vysekat grázla, který ji zabil. Pražská policie ukončila vyšetřování a navrhla obžalovat šestatřicetiletého muže, jehož viní z ovlivňování svědkyně právě v případu feťáka Josefa Nováka, který u Kostelce nad Labem na Mělnicku přejel při honičce policistku. Vyšetřovatelé muže obvinili z nadržování, za které mu hrozí až čtyři roky vězení.

Policie začala případ vyšetřovat po zahájení soudu. Druhý den soudního procesu vypovídala svědkyně, které někdo nabídl 30 000 korun za to, aby řekla, že policistka nebyla oblečena do reflexní vesty. Obžalovaný se totiž hájil tím, že policistka nebyla vidět, protože na sobě vestu neměla. Svědkyně to však ohlásila na policii a u soudu Novákovu verzi nepotvrdila.

Policie nejprve případ vyšetřovala pro podezření z trestného činu podplacení, nakonec případ vyhodnotila jako nadržování. Tohoto trestného činu se dopustí ten, kdo pachateli úmyslně pomáhá umožnit, aby unikl trestnímu stíhání, trestu nebo ochrannému opatření. "Koncem září byl kompletní spisový materiál předán Obvodnímu státnímu zastupitelství v Praze 8 s návrhem na vypracování obžaloby," sdělila policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Případ se stal loni 2. května, kdy chtěla řidiče zastavit hlídka z oddělení v Brandýse nad Labem. Řidič pod vlivem pervitinu na výzvu policistů nereagoval a začal ujíždět. Následovala honička přes několik obcí. Nedaleko obce Záryby Novák srazil policistku, která se pohybovala kolem zátarasu z policejního auta. Žena na následky zranění v nemocnici zemřela. Soudy Nováka poslaly do vězení za vraždu úřední osoby, zakázaly mu na devět let řídit auto a nařídily zaplacení odškodného pozůstalým ve výši téměř devíti milionů korun.

Kauza možná bude mít i další pokračování. Žalobci totiž po vynesení pravomocného rozsudku konstatovali, že zváží, zda neobviní některé svědky z křivé výpovědi. Prokázalo se totiž, že nepravdivě vypovídali ve prospěch Nováka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání