"Pro bylo cca 70 % hlasujících. Usnesení jsme navrhli, protože chceme zhoršit pozici pravomocně odsouzeného podvodníka Karla Březiny (ČSSD) v zastupitelstvu," vysvětlil pro Blesk.cz Ferjenčík.

Některým příznivcům Pirátů se ale nápad příliš nezamlouvá. Porušují tím prý své předsevzetí a sliby. To ale zastupitel odmítá. "Příznivcům zatím není moc co vysvětlovat, buď se nám podaří vyjednat realizaci takového množství našich programových bodů - zveřejňovaní smluv, otevřenost Rady, další protikorupční opatření, že by případná koalice stála za to, nebo ne a žádná koalice nebude. Ještě jsme nikam nevstoupili a cpát se nikam rozhodně nebudeme."

O novém složení rady se diskutuje od minulého týdne, kdy se naplno rozhořel spor uvnitř koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Vedení ANO a ČSSD vyzvalo Trojkoalici k výměně náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ).

Trojkoalice se ale v pondělí za náměstka znovu postavila. Mezitím se navíc projevily rozpory uvnitř pražské ANO, která vyslovila primátorce nedůvěru. Po následném jednání celostátního vedení strany v čele s šéfem Andrejem Babišem ale pražská buňka od nedůvěry ustoupila.

Návrh pražských zastupitelů Pirátů ve čtvrtek večer formálně projednalo krajské sdružení. Hlasování všech členů strany trvalo dva dny. Piráti odmítají spolupráci s ČSSD, ODS a s komunisty. Pouze s Trojkoalicí by ale potřebnou většinu v zastupitelstvu nezískali. Oslovit by tak museli ještě vítězné ANO a TOP 09. Ferjenčík ale případnou vyjednávací strategii komentovat nechtěl.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.