Hrozí. Nehrozí. Hrozí. Starostovi Kolářovi jde z informací o žloutence v Dejvicích už hlava kolem. Svoje rozčarování sepsal do otevřeného dopisu pro hlavního hygienika Valentu. A tepe v něm hlavně jeho pražské kolegy.

„Byl jsem šokován ze způsobu informování o posledních událostech,“ svěřuje se starosta Prahy 6 hlavnímu hygienikovi. O chaos se podle něj postarala především vedoucí odboru epidemiologie pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

„Do půlnoci je za bernou minci považováno tvrzení MUDr. Jágrové ve veřejnoprávní televizi, že obyvatelům Prahy 6 hrozí žloutenka typu A, a kolem půlnoci je tato informace toutéž paní doktorkou dementována,“ podivuje se Kolář. Městská část se v ten moment snažila uklidnit veřejnost a informace o žloutence sama brzdila.

Jenže pak přišlo čtvrteční ráno a nová zpráva – hlavní hygienik společně s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) zvažují mimořádné očkování proti hepatititě typu A pro všechny děti do 15 let z postižených lokalit. Hygienici proto najednou začali úředníky na Praze 6 popohánět, aby jim dodali aktuální počty dětí, kterých se očkování bude týkat. Ve 13:30 pak Valenta plošné očkování skutečně vyhlásil.

„S důvěrou nelze takto hazardovat,“ zlobí se starosta Prahy 6. Způsob komunikace pražských hygieniků označil za trestuhodný. O očkování teď chce vědět podrobnosti. Například to, jakým způsobem se bude očkovat a jakou vakcínou. Kolář požaduje od hygieniků také ujištění, že nepromeškali inkubační dobu virové nákazy.