Návrh, aby byl Čonka odvolán, podal předseda pražského obvodního soudu Martin Slováček. „Mohu potvrdit, že kárný senát Nejvyššího správního soudu projednal kárnou žalobu na soudce Obvodního soudu pro Prahu 6 Mgr. Romana Čonku. A také mohu potvrdit, že s účinností ke dni 18. února 2015 Čonku odvolal z funkce soudce,“ cituje MfD mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzanu Barochovou.

Asistent předsedy Nejvyššího správního soudu Adam Walach deníku řekl, že Čonku kárný senát uznal vinným z účelových průtahů v trestním řízení, byly zjištěny v 78 případech. Kárný senát prý také zjistil, že se pražský soudce dopustil několika dalších vážných prohřešků.

Neoprávněně manipuloval se soudním spisem. Vydal trestní příkaz, kdy jistého obviněného uznal vinným, jenže poté, co byl tento příkaz vypraven, dal kanceláři soudu pokyn k jeho vymazání z elektronického systému. A dal také pokyn k jeho odstranění ze spisu,“ řekl MfD Walach.

Předseda Obvodního soudu pro Prahu 6 Slováček podle deníku na svého kolegu a podřízeného Čonku podal trestní oznámení. MfD uvádí, že během kárného řízení vyšlo najevo, že Čonka se jako soudce stýkal s člověkem z kriminálního prostředí a že má exekuci přesahující 1,1 milionu Kč.

Předseda soudu pro Prahu 6 podle MfD potvrdil, že Čonka v několika případech nezákonně lustroval v registru Centrální evidence stíhaných osob konkrétní lidi – údajně pro své známé. „Už teď je jasné, že desítky případů, v nichž Čonka rozhodoval, budou muset být zpětně prověřeny. Lze totiž očekávat množství žalob,“ dodává Mladá fronta DNES.