Stálá expozice vznikla podle koncepce a scénáře Radima Vondráčka, nynějšího ředitele muzea, za supervize bývalé ředitelky Heleny Koenigsmarkové. Podílel se na ní kurátorský tým UPM. Vystaveno je asi 1 300 předmětů, představených tematicky, podle oblastí života, v nichž se umění a design uplatňuje.

Unikátní exponáty

Návštěvníci muzea mají poslední měsíc na zhlédnutí dorzálního kříže takzvané Broumovské kasule, výjimečné výšivky z doby lucemburské. Na rozloučenou s tímto vzácným exponátem chystá Markéta Grill Janatová, kurátorka historického textilu, 20. února mimořádnou komentovanou prohlídku s bohatým obrazovým doprovodem. Kasule bude nahrazena podobnou, o sto let mladší z 80. let 15. století s výšivkou hedvábím a kovovými nitěmi.

„Kříž je příkladem vysoké umělecké a řemeslné úrovně vyšívačství v českých zemích, figurální výšivky měly blízký vztah k dobovému malířství, v tomto případě k malbám Mistra Třeboňského oltáře. Výšivka pochází z kláštera benediktinů v pražském Břevnově, dnes je majetkem Benediktinského arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově a v UPM je jako dlouhodobá zápůjčka,“ uvedla Potměšilová.

Do sálu Mikrosvěty: Panovnická kunstkomora podle ní v březnu přibude další polyeder, slonovinový mnohostěn, který prošel náročným procesem restaurování. Pochází ze 17. století, byl vyroben zvláštní technikou soustružení, lepený je živočišným klihem a výjimečný je otevíracím medailonkem s obrázky Panny Marie a Krista, který je umístěný v jeho středu. O původu tohoto předmětu nejsou podle Potměšilové žádné zprávy, pravděpodobně pochází z některého ze zámeckých kabinetů kuriozit.

Stálou expozici také v březnu doplní krátký film Jakuba Jansy, který cílí především na mladé publikum. Objeví se v něm kurátoři a kurátorky UMP, kteří v expozici tančí, zpívají či recitují.

Program pro veřejnost

Edukační oddělení muzea připravilo v uplynulém i tomto roce programy pro veřejnost, které stálou expozici oživují a přibližují. K nejúspěšnějším patří kurátorské komentované prohlídky, či cyklus tematických prohlídek. Pokračovat bude od 20. února tématem Redesign, biodesign a udržitelnost. Programy a komentované prohlídky ve stálé expozici jsou připraveny také pro školy, od mateřských až po vysoké.

Video
Video se připravuje ...

Výstava věnovaná sběratelské činnosti Vojtěcha Lanny se nachází v jedné místnosti u vchodu do prostor musea. Nabízí pohled na řadu nevšedních uměleckých předmětů, které za svého života Vojtěch Lanna nasbíral. (2020) David Zima

Fotogalerie
58 fotografií