„Výstava je propojena s akcí Národního památkového ústavu, tedy zítřejší konferencí, která se bude konat v Pražské křižovatce-kostele sv. Anny. Samozřejmě tam bude představena a v pátek 8. prosince budou mít možnost účastníci konference navštívit komentované prohlídky výstavy věnované Santinimu v Národním technickém muzeu,“ řekl generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. „Spolupráce mezi Národním technickým muzeem a Národním památkovým ústavem bude pokračovat i v příštím roce, kdy si budeme poskytovat slevu na vstupném,“ dodal.

Národní technické muzeum otevře výstavu Santini a svět jeho architektury v den 300. výročí úmrtí architekta, mezi jehož vrcholná díla patří poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, který je významnou památkou světového kulturního dědictví UNESCO.

Expozice připomíná světový význam předního českého barokního architekta, který byl po dlouhou dobu opomenut. Ve výstavě budou postupně vystaveny originální plány jeho staveb zapůjčené z klášterů Melk, Zwettl, Rajhrad a z Moravské galerie. Jedná se například o kresby vstupní fasády kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou z roku 1719, který zapůjčila Moravská galerie v Brně, a návrh boční fasády klášterního kostela v Kladrubech z období kolem roku 1711, který je uložen v benediktinském klášteře v Melku. Návštěvníci dále uvidí modely a fotografie Santiniho staveb.

Výstava se nesnaží vyprávět ucelený příběh Santiniho života a díla, ale nabízí tematická zastavení, která dávají nápovědu, jak Santiniho architektuře rozumět. Zájemci se dozvědí, odkud Santini čerpal nápady, jak dokázal své vize přizpůsobovat podmínkám dobového stavitelství, nebo jaká asi byla jeho pracovní metoda. „Nešlo nám o santiniovskou revoluci. Snažíme se ale povědomí o Santinim doplnit o několik nových pohledů, které možná leckterého návštěvníka překvapí,“ řekl jeden z autorů výstavy Richard Biegel. Výstavu doprovodí obsáhlá publikace s názvem Santini a svět jeho architektury, kterou NTM vydá ve spolupráci s nakladatelstvím Karolinum v roce 2024.

Fotogalerie
8 fotografií