Kdo už se nemůže dočkat Vánoc, může vyrazit na náměstí Míru. Ačkoli advent začíná až za necelé dva týdny, tak na náměstí Míru byly zahájeny vánoční trhy tradičně 20. listopadu. Uprostřed trhů stojí nazdobený vánoční strom a pod ním betlém. Všude okolo jsou stánky s jídlem, dárky i vánočními dekoracemi.

Stánky nabízí tradiční vánoční sortiment: svíčky, svícny, adventní věnce, proutěné košíky, vánoční ozdoby i dekorace, hračky, kulichy i šály, kosmetika, vykrajovátka, formičky, prostírání a utěrky nebo výrovky z ovčí vlny.

Během návštěvy trhů se můžete občerstvit u řady stánků s jídlem a pitím. Ani letos nechybí svařené víno, vánoční punč, medovina, horký mošt, grog, trdelník, grilované speciality, langoše, teplé palačinky, minikoblížky, vánoční cukroví i bohatě zdobený perník.

Součástí trhů jsou i stánky neziskových organizací, jejichž výdělek jde na dobrou věc. Do 8. prosince tak můžete nákupem podpořit organizaci pracující s dětskými domovy a terapeutickými centry. Poté bude své zboží na místě nabízet jiná neziskovka.

Kolik zaplatíme na trzích?

Část stánkařů musela z důvodu rostoucích nákladů zdražit. Oblíbený trdelník podražil o 10 korun. Letos za něj tedy zaplatíte 80 Kč. „Když to ale porovnáte s centrem, tak to máme pořád levnější,“ řekl Blesku jeden ze stánkařů.

O 10 korun podražilo i svařené víno nebo grog. Svařák si letos na Míráku vychutnáte za 75 Kč a grog za 70–75 Kč. Párek v rohlíku si dáte stejně jako loni za 35 Kč. Za velkou grilovanou klobásu letos zaplatíte 105 Kč, tedy 10 Kč více než loni.

Zdražení se nevyhnuli ani někteří další stánky. Oproti předchozímu roku podražily i ručně dělané vánoční ozdoby, a to přibližně o deset procent.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční trhy na náměstí Míru 2023 Anastazie Podhůrská

Naopak stánek s palačinkami hlásí stejné ceny jako loňský rok, tedy 90–120 Kč (pode příchutě). V nabídce jsou i vedle klasických příchutí palačinek i speciality, například levandulová se smetanou nebo palačinka se zázvorovou či fíkovou marmeládou.

Zálohované kelímky

Novinkou oproti loňskému roku jsou zálohované kelímky, ve kterých stánkaři podávají zakoupené nápoje. Záloha na jeden kelímek je 50 Kč.

Termín trhů: od 20. 11. do 24. 12. 2023

Otevírací doba: 10:00 – 19:00

Místo: Náměstí Míru, Praha 2

Fotogalerie
27 fotografií