Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Festival svobody: 17. listopadu se okolí Národní třídy promění v koncerty i přednášky

/
  • Dagmar Havlová 17. listopadu 2019 předčítá v stylizovaném obýváku Václava Havla na Národní třídě.
    14. listopadu 2023 ● 19:10

    Korzo Národní v rámci oslav 17. listopadu už podesáté promění Národní třídu v prostor, kde budou probíhat workshopy, přednášky, rozhovory, výstavy, ale také různé akce zaměřené na děti. Vrcholem oslav pak bude píseň Modlitba pro Martu, která zazní symbolicky přesně v 17:11 a kterou doprovodí živě malovaný videomapping. Co byste si rozhodně neměli nechat ujít?

  • 1.

    Vzdělávací a výtvarné tramvaje

    Vzdělávací tramvaj
    Autor: Korzo Národní

    Přímo u Národního divadla budou stát hned tři tramvaje, které nabídnou opravdu bohatý program, jenž zabaví i ty nejmenší. Jedna bude sloužit k přednáškám spíše pro dospělé, ostatní dvě se zaměří na děti.

    Připraveny budou například workshopy, které dětem představí revoluční dění v podobě výroby transparentů, simulace stávky za lepší svět a seznámí je i s prodejním systémem minulého režimu.

  • 2.

    Komentované procházky

    Korzo Národní: Takhle to také vypadalo 17. listopadu 2018 na Národní třídě
    Autor: Foto Blesk - David Zima

    Ve spolupráci s Muzeem paměti XX. století budou probíhat komentované vycházky po okolí Národní třídy. Zájemci v rámci nich navštíví místa, která byla přímo spojena s událostmi listopadu 1989. Na komentovanou vycházku je třeba rezervace. Sraz bude u zastávky tramvaje Národní divadlo na nábřeží (před mostem na Střelecký ostrov).

  • 3.

    Voláme o pomoc

    Telefonní budka na náměstí Václava Havla přibližuje příběhy lidí z vyloučených sociálních skupin
    Autor: Díky, že můžem

    Na náměstí Václava Havla je instalovaná klasická telefonní budka, která ale skrývá hluboké příběhy. Stačí vytočit jedno z čísel v seznamu a spustí se vyprávění obyčejných lidí, kteří se ocitli ve velkých nesnázích.

    „Výpovědi, nasbírané dokumentární metodou, otevírají často tabuizovaná témata. Za každým příběhem stojí člověk jako vy. Vydejte se za hranice své sociální bubliny a zjistěte, jaké organizace pomáhají a jak se můžete zapojit,“ říkají k projektu organizátoři.

  • 4.

    Obývák Václava Havla

    Dagmar Havlová 17. listopadu 2019 předčítá v stylizovaném obýváku Václava Havla na Národní třídě.
    Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

    Letošní Obývák je věnovaný Olze Havlové k jejím nedožitým 90. narozeninám. Vystřídá se tu celá řada zajímavých osobností. Třeba Vladimír Polívka přečte Havlovy Dopisy Olze, Ester Geislerová zase ukázku z knihy Olga Havlová - Vzpomínka od spisovatelky Dani Horákové. Přesný program je k dispozici na webu

  • 5.

    Stavba stage

    Korzo Národní 2017
    Autor: Eva Fornálová

    Tato hudební scéna rozhodně nepůjde minout. Bude se nacházet přímo u paláce Dunaj, který je právě v rekonstrukci. Na pódiu zazní mimo jiné interpretace moravských, slovenských či romských písní. Zazpívá pěvecký sbor Raňija nebo zahraje orchestr ČVUT. V odpoledních hodinách je vystřídá ženský kolektiv Lada a zpěvačka Kvietah. Ani letos nemůže chybět Národní tančírna, která se ponese v rytmu swingu a argentinského tanga.

  • 6.

    Sametový brunch

    Sametový brunch
    Autor: Díky, že můžem

    Nejen kultuou a vědomostmi živ je člověk. Je potřeba si při tak náročném programu dát i něco dobrého. Pro tyto případy je právě připravený tzv. Samoetový brunch. Dobroty připraví Antonínovo pekařství a probíhat bude od 10 do 13 hodin. Celý výtěžek pak poputuje na pomoc matkám samoživitelkám.

  • 7.

    Palác Metro

    Z paláce Metro zazní státní hymna i Modlitba pro Martu
    Autor: Díky, že můžem

    Z balkonu paláce Metro se už tradičně rorezní jak státní hymna, kterou  zpěvačka Annamaria d’Almeida zazpívá ve 13 hodin, tak  hymna sametové revoluce – Modlitba pro Martu. Přesně v 17:11 ji zazpívá Hana Holišová a její zpěv letos doprovodí živě malovaný videomapping už od 17:00.

  • 8.

    Skautský tábor

    Skautský tábor
    Autor: Díky, že můžem

    Přímo u Máje budou mít svoji instalaci i Skauti. Ideální místo, kam vzít děti. Skauti představí své aktivity a kdo ví, třeba se z malého návštěvníka stane budoucí Skaut.

     

    Fotogalerie
    32 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy