Výstava Tim Burton – Návraty naváže na předchozí úspěšnou akci Tim Burton a jeho svět, která se v roce 2014 uskutečnila v Domě U Kamenného zvonu. Výstava Burtonovy výtvarné tvorby postihuje celé rozpětí jeho tvůrčího úsilí a nabízí pohled na všestranného umělce, jehož ojedinělá vize prostupuje hranice mezi výtvarnými technikami a žánry.

Burton režijně ztvárnil například celovečerní snímky Temné stíny i Frankenweenie, k nejúspěšnějším patří i Alenka v říši divů, která mu vynesla dva Oscary a nominaci na Zlatý glóbus v kategorii filmový muzikál a komedie, i kasovní trháky Batman a Batmanův návrat. Snad nejoblíbenějším z jeho filmů je romantický fantazijní příběh Střihoruký Edward.

Když jsme obdobnou výstavu, přibližující Burtonův svět, pořádali v roce 2014, stala se v Domě U Kamenného zvonu nejúspěšnější výstavní akcí roku. Navštívilo ji tehdy přes 100 000 lidí. Podařilo se nám zapojit a nadchnout i mladé diváky. Věříme, že i tentokrát potěšíme celou další generaci, skalní fanoušky Burtona i milovníky filmu a umění, kteří vyrostli třeba na snímcích Dumbo či hororovém seriálu Wednesday,“ uvedla ředitelka společnosti Art Movement Kateřina Rileyová.

Ve třech podlažích předchozí výstava nabídla ukázky pěti stovek Burtonových děl – jeho kresby, fotografie, loutky, makety, filmy. Z nich 150 exponátů ještě nebylo nikdy vystaveno, Burton se je tehdy v Praze rozhodl ukázat díky svému okouzlení českým loutkářským uměním.

Kdo je Tim Burton

Burton bývá označován za výtvarně nejvýraznějšího filmového tvůrce a jeho osobitý styl je směsicí fantazie, černého humoru, nadsázky a pohádkových motivů. Americký režisér je rovněž uznávaným spisovatelem, ilustrátorem, malířem a fotografem. V roce 1979 vystudoval Kalifornský institut umění a začínal jako animátor v ateliérech společnosti Disney. Později začal točit krátkometrážní snímky a v roce 1985 měla premiéru jeho celovečerní prvotina Pee-Weeho velké dobrodružství. Komedie o ukradeném kole měla úspěch a o tři roky později natočil svůj další film, komediální horor Beetlejuice.

Z Burtona se rychle stal uznávaný tvůrce, v roce 1989 natočil Batmana s Michaelem Keatonem a Jackem Nicholsonem v hlavních rolích a jeho hvězdná kariéra nabrala strmé obrátky. Jeho dvorním hercem se postupně stal Johnny Depp, který si zahrál hlavní role v mnoha jeho úspěšných snímcích.

Pětašedesátiletý Burton má velké fanouškovské zázemí i v České republice. V roce 2006 vyšla v Česku kniha jeho básní pod názvem Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy.

Fotogalerie
20 fotografií