Z Prahy se na několik dní stane centrum středoevropského filmu. Umělci ze zemí visegradské čtyřky během soutěžního festivalu 3Kino FilmFest představí na 20 filmových novinek. Promítání soutěžních filmů bude probíhat v kinosálech Městské knihovny na Mariánském náměstí, zatímco doprovodný program se odehraje v 3Kino Art Pasáži na adrese Vodičkova 30.

„Označte si v kalendáři týden od 6. do 11. listopadu a připravte se na dny plné emocí, hvězd a nových objevů. 3Kino FilmFest 2023 vás nejen nadchne, ale zanechá ve vás i nezapomenutelné dojmy a doslova vás vtáhne do světa středoevropského filmu a umění,“ říká ambasadorka festivalu, šansoniérka a herečka Renata Drössler.

„Střední Evropa je rozmanitá a pestrá. Takový je film i umění z tohoto regionu,“ dodává Drössler. Filmové novinky z Polska, Slovenska, Maďarska i České republiky se zabývají mezilidskými vztahy, láskou k druhým i sobě samému, ale i aktuálními tématy jako je válka, uprchlická krize nebo klimatická změna. Nechybí ani filmy reflektující události 20. století.

Festival zahájí slavnostní premiéra polského animovaného snímku Jagna (Chłopi), který byl nominován na Oscara. Chybět nebude ani český snímek Bratři vyprávějící příběh bratří Mašínů, maďarský Vidím, co vidíš o ztracených dětech nebo slovenský Invalida o člověku, který se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou.

„Do Prahy se nám letos podařilo přivést to nejlepší, co ve středoevropské filmové dílně v poslední době vzniklo. Snímky o skutečných událostech, sociální dramata i umělecké poklady, které vám možná až dosud unikaly,“ uvádí za organizátory festivalu Vavřinec Menšl. Organizátoři zvou i na doprovodný program do 3Kino Art Pasáže na výstavu, koncert, diskuze,  promítání dalších – nesoutěžních filmů i setkání s umělci, herci nebo režiséry.

Tři výherní snímky, o kterých rozhodne odborná porota, budou promítány v následujícím týdnu od pondělí 13. do středy 15. listopadu.

Kdy? 6. – 11. listopadu 2023
Kde? Promítání filmů: kinosály Městské knihovny na Mariánském náměstí Doprovodný program: 3Kino Art Pasáž, Vodičkova 30
Vstupenky: ZDE (na celý festival), ZDE (jednotlivé filmy), nebo na pokladně Ústřední knihovny.

Fotogalerie
5 fotografií