Kamenné koule z vesmíru, či z pravěku?

Zvláštním přírodním fenoménem javornické části území jsou kamenné koule - záhadné přírodní útvary z pískovce a konglomerátu, jejichž původ není dosud objasněn z nich (na snímku) má průměr asi 260 cm. I když hypotézy jsou divoké, s největší pravděpodobností je nepřinesli mimozemšťané, ani to nejsou dinosauří vejce, ale vzniky přirozeně v  pravěku, kdy mořský proud válel kamenné útvary po dně. Největší Dvě lokality s výskytem kamenných koulí byly vyhlášeny za chráněné v kategorii přírodní rezervace (PR Klokočovské skály) a přírodní památka (PP Megonky).

I na Slovensku je ropa

Dalším přírodním fenoménem je přírodní památka Korňanský ropný pramen. Jedná se o ojedinělý přírodní ropný pramen na Slovensku, doprovázený nepravidelným výronem zemního plynu - metanu.

Výlet do historie

Ve východní části Beskyd se nachází turisticky atraktivní osada Vychylovka se skanzenem a unikátní lesní lanovou dráhou.

1.     Kysucké muzeum v Čadci: Toto muzeum je zaměřeno na historii a kulturu Kysuc a obsahuje mnoho zajímavých expozic.

2.     Kysucké Beskydy: Tato oblast nabízí krásné výhledy, turistické stezky a možnosti horských sportů, jako je lyžování v zimním období.

3.     Zbrašovské aragonitové jeskyně: Tyto jeskyně v obci Zborov jsou unikátní kvůli svým krystalkům aragonitu a jsou otevřeny pro veřejnost.

4.     Kysucká dedina: Toto je skanzen v obci Vychylovka, kde můžete vidět tradiční kysuckou architekturu a životní styl.

5.     Kostel svatého Františka z Assisi: Tento krásný dřevěný kostel v obci Horelica je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

6. Orloj ve Staré Bystrici: Unikátní moderní orloj, apoštoly tu nahrazují důležité postavy slovenské historie.

Do sedel

Cykloturistika je v Oravě a Kysucích populární aktivitou díky krásné přírodě, malebným cestám a scenériím. Obě oblasti nabízejí různorodé trasy pro cyklisty všech úrovní dovedností. Zde je několik tipů na cykloturistické trasy v Oravě a Kysucích:

1.     Kysucká magistrála: Tato trasa je jednou z nejznámějších cyklostezek v regionu Kysuce. Vede přes kopce a údolí a nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu.

2.     Cyklostezka Kysucké Beskydy: Tato stezka vede přes malebná údolí a lesy Kysuckých Beskyd. Je vhodná pro středně pokročilé cyklisty a nabízí příležitost pro pozorování fauny a flóry regionu.

3.     Cyklotrasa z Čadce do Makova: Tato trasa vede z města Čadca do Makova a prochází malebným venkovem. Nabízí klidnou jízdu a možnost objevování tradiční kysucké kultury.

Cenné přírodní dědictví

Chráněná krajinná oblast Kysuce byla vyhlášena v roce 1984 a má rozlohu 65 462 ha. Správa CHKO sídlí v Čadci. Území CHKO pochází ze dvou samostatných částí: západní Javorník a východní Beskydy.

Díky tomu, že CHKO sousedí s dalšími třemi velkoplošnými chráněnými územími (CHKO Beskydy v České republice, Žywiecki Park Krajobrazowy v Polsku a CHKO Horná Orava na Slovensku), je součástí jednoho z nejrozsáhlejších chráněných území ve střední Evropě.