„Pojďte se podívat, jakou cestou prochází voda, než se zdravá a čistá dostane až do každého vodovodního kohoutku, a co se s ní děje dále, aby se mohla vrátit zpět do přírody,” lákají autoři na prvním panelu výstavy Skrytá místa pražského vodárenství. PVK, ve kterých má hlavní město majetkový podíl, totiž ve spolupráci s magistrátem nechaly na Mariánské náměstí před budovu radnice instalovat devět plus jedna velkoformátových tabulí obsahující informace o nezbytné a životně důležité vodní síti pro Prahu. K vidění bude do 10. října 2023.

Výstava má obyvatele seznámit s málo známou sférou, kterou je městská voda. Díky svému interaktivnímu charakteru návštěvníka doslova pozve na přísně střežená místa. „Protože vodárenství je kritická infrastruktura. Po všem divokém, co se ve světě v posledních desetiletích dělo, je logické, že chceme, aby tato infrastruktura byla bezpečná,” komentuje radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Film, nebo realita?

Z toho důvodu do vodárenských objektů nesmějí „běžní smrtelníci”. Město však chtělo zvídavým obyvatelům poodhrnout závěs obestírající vodovodní řád. Proto nechalo na výstavní panely napsat veškeré informace. Navíc se na každém panelu nachází QR kód, který návštěvníka přenese do filmu natočeného 360ti stupňovou kamerou.

Může si tak autentickým způsobem prohlédnout dané místo. „Filmy jsme s panem ředitelem představili také na Comic Conu, protože si myslíme, že si vodovodní řad zaslouží takový způsob prezentace. Máte například pocit, že stojíte na špičce děvínského vodojemu. Paní náměstkyně se mně posmívala, že jsem zpozorněl, když jsem si nasadil brýle s virtuální realitou. Tak jsme na ní také vyzkoušeli film z Vodárenské věži Děvín. A paní náměstkyně se po spuštění filmu nervózně chytila stolu,“ usmívá se Michal Hroza. Až tak realitisticky na ni film prý působil. 

Tři typy vody pro Pražany

„Pro Prahu existují tři zdroje vody se třemi specializovanými úpravami vody. Jednou z nich je úpravna vody Želivka. Nachází se na Vysočině asi 60 kilometrů od Prahy. Dále Praze slouží úpravna vody v Podolí v centru města. Nakonec máme úpravnu vody v Káraném. To znamená, že je Praha zásobena třemi zdroji pitné vody,“ sděluje Blesku předseda představenstva PVK Philippe Guitard. Voda se následně distribuuje po městě vodovodní sítí dlouhou 4 300 kilometrů. Na výstavě si může návštěvník mimo jiné prohlédnout všechny tři tyto objekty zevnitř.

Fotogalerie
32 fotografií