Cílem projektu Zvony paměti je především zvýšit povědomí o hrůzných zločinech spáchaných totalitními režimy 20. století – tedy jak nacisty, tak komunisty. „Chceme důstojně připomínat české veřejnosti důležitá jména naší historie a dávat je do kontextu. Právě proto jsme se rozhodli, že budeme za vybrané osobnosti zvonit ve svatomikulášské zvonici. Vybrali jsme osobnosti, které se postavily totalitním režimům a hájily demokratické hodnoty naší společnosti. První zvonění proběhne 14. září za Jana Masaryka,” vysvětluje záměr projektu místopředsedkyně představenstva Prague City Tourism Jana Adamcová.

„Svatomikulášská zvonice byla od samého počátku také požární hláskou a její zvony varovaly před blížícím se nebezpečím. Dnes je takovým nebezpečím právě ztráta historické paměti, návrat totalitního myšlení, netolerance a extremismus. Zvony paměti tak budou znít nejen k poctě odpůrců obou totalit 20. století, ale budou rovněž varovat před tímto nebezpečím,“ doplňuje Adamcová.

Výstava

Zvony paměti také doplňuje venkovní výstava na Kampě, která představí klíčové osoby, místa a události zaznamenané v dokumentech Správy sledování StB. „Panelová výstava bude prezentovat historické osobnosti, významné události, kavárny, pražské ulice a další místa, která byla sledována agenty Státní bezpečnosti,” říká o výstavě ředitel Muzea Paměti XX. století Jan Kalous.

 

„Jeden z panelů bude navíc symbolicky umístěný i ve Svatomikulášské zvonici, která dříve sloužila jako pozorovatelna Státní bezpečnosti s krycím jménem Kajka,” dodává Kalous.

Doprovodný program

Projekt podpoří i řada doprovodných aktivit. Kromě speciálních webovek, na kterých je možné stáhnout například pracovní listy, nebo najít konkrétní časy zvonění se plánují i komentované prohlídky, tematické procházky a chybět nebude ani jízda historickými vozy. Ta se uskuteční 7. října, vést bude kolem pozorovatelen StB za odborného výkladu průvodce. Její součástí bude i kurátorská prohlídka výstavy Očima StB a volný vstup na Mikulášskou městskou zvonici.

Video
Odemknout video

Zinscenovaný soudní proces s československými hokejisty. Místo mistrovství na ně čekaly uranové doly Videohub

Fotogalerie
11 fotografií