Koncem února městská společnost PCT oznámila, že vstoupí na trh s kryptoměnami. Připravila proto sadu unikátních tokenů neboli NFT (non-fungible token) s názvem Bohemian Muse NFT. Společnost tak chce oslovit především movitější klientelu a ze získaných peněz nadále hradit opravu kulturních památek.

„Praha využije nezaměnitelný token NFT pro podporu udržitelného cestovního ruchu jako jedna z prvních metropolí na světě. 100 % výnosu z prodeje NFT Bohemian Muse půjde přímo na péči o kulturní a národní kulturní památky ve správě PCT. Skrze NFT navíc oslovujeme zcela novou a specifickou cílovou skupinu našich potenciálních návštěvníků,“ řekla k projektu na jeho počátku Jana Adamcová, místopředsedkyně představenstva PCT.

Samé výhody, ale...

Kromě unikátního tokenu majitelé dostanou příležitost užít si Prahu tak trochu jinak. V nabídce je například soukromá návštěva Petřínské rozhledny při východu slunce, návštěva běžně nepřístupných prostor Staroměstské radnice či Strahovského kláštera, privátní večeře nebo koncert v jedné z pražských gotických věží. Jenže ani tato nabídka investory příliš nezaujala.

Praha má vlastní tokeny, zájem investorů je ale mizivý
Autor: PCT

...zájem je nevalný

PCT vydala 1 357 múz, které mají pomyslnou podobu graficky malovaných atraktivních žen v historických kulisách Prahy, jejich počet odkazuje na rok zahájení stavby Karlova mostu, jedna pak investora vyjde na 0,065 etherea, v přepočtu tedy zhruba 2 600 korun. Jenže za více než 3 měsíce se podařilo prodat pouze 12 těchto speciálních tokenů, a to 9 z nich ještě v prvních třech dnech prodeje. Všechny tyto informace jsou dostupné na internetovém tržišti OpenSea, kde se dá kryptoměna i zakoupit. PCT do této aktivity investovala přes půl milionu korun, které získala ze svých komerčních aktivit.

„Kampaní jsme chtěli oslovit zcela jiný segment návštěvníků Prahy, ale také movitější Pražany, kteří chtějí uchovat historické dědictví. Cíl tedy není prodat co nejvíce tokenů, ale ukázat Prahu jako inovativní město,“ vysvětluje mluvčí PCT Klára Janderová.

Přitom v tiskové zprávě, kterou PCT k projektu na konci února vydala, je také vyjádření náměstka primátora pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09), které vyznívá poněkud odlišně: „Jsem velmi rád, že město přichází s inovativními produkty, které pomohou vygenerovat finanční prostředky na obnovu historických objektů.

Video
Video se připravuje ...

NFT - Nezaměnitelný token Videohub

Fotogalerie
33 fotografií