Armáda ČR slaví velkolepé výročí 30 let od založení. Celodenní oslava proběhla poněkud netradičně na Vltavě a obou přilehlých náplavkách v centru Prahy. Armáda si pro veřejnost připravila ukázky bojové techniky, ale i unikátní podívanou v podobě seskoku výsadkářů.

Netradiční prostředí

K 30 letům chceme armádu ukázat trochu jinak, než je veřejnost zvyklá, a to ukázkami na vodě přímo v centru hlavního města, na obou březích Vltavy, na Rašínově nábřeží a na Hořejším nábřeží v Praze,“ uvedla hlavní koordinátorka akce Armáda na Náplavce Michaela Zacharová.

Seskoky do Vltavy

Během středy měli Pražané jedinečnou příležitost vidět v akci výsadkáře, kteří naskákali do řeky z vrtulníků Mi-17 a W-3A Sokol. Výsadek proběhl hned dvakrát se stejným scénářem. Z většího vrtulníku Mi-17 během několika minut vyskákalo dvanáct výsadkářů v plné výstroji, kteří následně doplavali až ke břehu. Společně s nimi do vody seskočila i čtveřice záchranářů, pro které o chvíli později zase přiletěl menší, ale obratnější W-3A Sokol, aby je z vody vyzvedl a dopravil na souš.

Video
Video se připravuje ...

Výsadek dvanácti vojáků a čtyř zdravotníků přímo uprostřed hlavního města Blesk

Přeplavat Vltavu v plné polní není žádná legrace ani se záchrannou vestou, zkušení vojáci jsou ale zvyklí i na mnohem tvrdší podmínky. „Voda je studená, ale není to nic hrozného. Za poslední dva týdny za sebou máme sedm seskoků a z toho jeden na padáku. Není to tedy každodenní chleba, ale ani nic složitého, máme na sobě vesty a ta výška není nijak nebezpečná Nejhorší, co by se mohlo stát, je havárie samotného vrtulníku, ten seskok už nijak zvlášť nebezpečný není,“ vysvětlil Blesku jeden z výsadkářů, bezprostředně potom, co vylezl na břeh.

 

Tento konkrétní manévr by podle něj mohl sloužit například při nasazení útoku do týlu nepřítele. „V dnešní době se už moc nepoužívají výsadky na padáku. Tohle je rychlejší a člověk potom nevisí nějakou dobu ve vzduchu, kdy je snadným cílem,“ doplnil výsadkář.

Armáda ČR oslavila 30 výročí od založení na pražských náplavkách. Výsadkáři předvedli manévr jehož součástí byl seskok do Vltavy
Autor: Renata Matějková

Celá podívaná se odehrála během zhruba čtvrt hodiny, poprvé během dopoledne a poté znovu krátce po třetí hodině. Akci pozorovalo z obou břehů několik stovek návštěvníků, mezi těmi byly rodiny s dětmi, školní zájezdy, ale i nadšenci do armádní techniky. Během výsadku se lehce smočili i oni. Vrtule výkonné helikoptéry Mi-17 rozvířila vodu na hladině tak silně, že stříkala na oba břehy Vltavy současně.

Celodenní oslava nabídla velmi bohatý program. Příslušníci armády představili, jak probíhá výcvik služebních psů, ukázku boje z blízka, nebo dokonce vojenskou módní přehlídku. Zájemci si mohli zblízka prohlédnout například kolový transportér Pandur, lehké obrněné vozidlo Iveco, protiletadlový raketový systém RBS-70NG či Tatra 815-7 PRAM s minometem. Nechyběla ale ani ukázka ručních zbraní nebo vybavení pro pyrotechniky.

Fotogalerie
27 fotografií