Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bohaté kulturní léto v Praze: Metronome, divadla i koncerty! Kam vyrazit?

/
  • Nick Cave na Metronome festivalu. (23. června 2022)
    7. května 2023 ● 16:49

    Praha i v době letních prázdnin nabídne zájemcům o kulturu koncerty, venkovní divadla, různé výstavy a tradiční festivaly, například Letní shakespearovské slavnosti nebo přehlídku nového cirkusu Letní Letná.

  • 1.

    Metronome Festival

    Už pošesté se letos vrací festival Metronome do centra Prahy, a to konkrétně na Výstaviště. Celkem na osmi scénách vystoupí od 22. do 25. června na 80 hudebních projektů, což je dvakrát víc než v loňském roce. Mezi největší hvězdy bezesporu patří britská formace Jamiroquai, francouzská šansoniérka ZAZ, berlínské trio Moderat, francouzská skupina M83 nebo norská zpěvačka Aurora.

    Z českých a slovenských interpretů se na Metronome Prague 2023 představí Jana Kirschner, Midi lidi, Zrní, MYDY a The Silver Spoons. 

    Nick Cave na Metronome festivalu. (23. června 2022)
    Autor: Foto pro Blesk - Vladimír Bystrov

  • 2.

    Prague Rocks

    Z velkých hudebních akcí se bude v Letňanech konat také 2. června Prague Rocks a 21. června Prague Rocks II. Na Prague Rocks vystoupí rockové legendy Mötley Crüe a Def Leppard, které doplní česká kapela Kabát. Hlavní hvězdou Prague Rocks II. bude skupina Maroon 5, vedle ní vystoupí také americká zpěvačka Gwen Stefaniová, australská zpěvačka a herečka Delta Lea Goodremová, z tuzemských hudebníků pak sólový projekt Vojtěcha Dyka D.Y.K a skupina Lake Malawi.

  • 3.

    Ledárny Braník

    V Ledárnách Braník a na Občanské plovárně pod širým nebem v létě vystoupí řada českých i zahraničních interpretů včetně Hooverphonic, TV Girl, Chinaski, Pražského výběru, Davida Kollera, Monkey Business, Anety Langerové, IMT Smile, Vypsané fixy, UDG, Hradišťanu nebo Michala Prokopa. Sérii koncertů zahájí 15. června vystoupení ska skupiny Sto zvířat.

  • 4.

    Opera

    Letošní Hudební festival Znojmo, který se v červenci uskuteční na různých místech města i v jeho okolí, předznamená 26. června v Praze opera Návrat Tobiáše od Josepha Haydna. Její koncertní provedení zazní v prostorách kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech v provedení Czech Ensemble Baroque.

  • 5.

    Ztracený v Edenu

    Jedním z největších sólových koncertů bude vystoupení zpěváka a skladatele Marka Ztraceného, který 16. až 18. června nabídne svoji show na fotbalovém stadionu v pražském Edenu s kapacitou 21 000 návštěvníků.

    Marek Ztracený
    Autor: Tom Kalous
    Video
    Video se připravuje ...

    Marek Ztracený na poctě pro Gotta: Nemám trému, ale respekt David Turek, Elmer Carvalho

  • 6.

    Divadelní scény

    Hrát pod širým nebem se chystají pražská divadla, která se rozhodla takto zůstávat v kontaktu s publikem i po dobu divadelních prázdnin. Na Novém Světě začne už v polovině května hrát Divadlo Ungelt, v žižkovských Mahlerových sadech začne 26. června hrát Divadlo Kalich. Scéna pod žižkovskou věží bude v provozu až do 6. září.

    Letní scéna Muzea Kampa nabídne divadelní představení a sérii koncertů, kterou zahájí 18. června Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Letos naposledy na divadelní scéně uvedou inscenaci Meda, která se po čtyřech letech dočká derniéry. Meda byla první ze série původních her, které jsou dramaturgicky věnované významným osobnostem. Dalšími byly Marta a Werich, které také jsou v letošním programu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Marta: Letní scéna Musea Kampa uvádí recitál o výjimečné Martě Kubišové s Berenikou Kohoutovou a alternující Hanou Holišovou v hlavní roli. • VIDEO Blesk, LS Musea Kampa

  • 7.

    Letní kina

    Na sezonu se chystají provozovatelé pražských letních kin. Ta se v metropoli nacházejí například v Kasárnách Karlín, na Strahově, Střeleckém ostrově, ve Žlutých lázních, Riegrových sadech nebo ve Stromovce. V Praze je skoro sedm desítek letních kin, na nich se v minulém roce dohromady uskutečnilo kolem 500 projekcí. Program na léto 2023 pro letní kina v Praze zatím zveřejněn nebyl.

    Kam do letního kina o prázdninách
    Autor: Karlínský filmové léto, MeetFactory

  • 8.

    Folklorní dny

    Folklorní soubory se chystají na Pražské folklorní dny od 20. do 23. července. Na venkovních pódiích budou moci lidé sledovat vystoupení folklorních souborů. Akce, která je přístupná pro všechny diváky zdarma, se v minulých ročnících účastnilo na 50 tanečních souborů z 20 zemí.

    Fotogalerie
    23 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy