„Každý si mohl přijít otestovat, jak mu jde žonglování nebo sportovní, taneční a artistické cviky s obručí. Díky lektorům přímo na místě si mohli zájemci také vyzkoušet akrobacii a mnoho dalšího,“ uvedla Martina Králová, manažerka programu Žlutých lázní.

Centrem oslav čarodějnic se ve Žlutých lázních stala travnatá louka, kde se na velkém pódiu střídali vystupující. Mimo jiné vystoupila kapela So Fine, své cirkusové umění předvedlo duo Bratři v tricku. Pořadatelé dále nabídli volbu nejlepší čarodějnické masky, malování na obličej, opékání špekáčků, pouťové atrakce, čarodějnickou stezku pro nejmenší a další soutěže. Pro zájemce bylo také připravené autorské čtení a beseda s Danielou Krolupperovou a ilustrátorkou Ivonou Knechtlovou.

Ohně plály po Čechách

Ohně při tradičním pálení čarodějnic se rozhořely i na dalších místech Česka. Lidé se sešli například v Praze na Ladronce nebo na Kampě, v Brně na Špilberku, v olomoucké Korunní pevnůstce a na stovkách dalších organizovaných i soukromých akcích po celé zemi. Hasiči každoročně varují před zbytečnými požáry i planými poplachy o filipojakubské noci. Třicátého dubna musejí vyjíždět vícekrát, než bývá obvyklé v jiné dny.

Valpružina noc

Podle dávné tradice se noci z 30. dubna na 1. května připisuje magická moc. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, který byl nejblíže dnu přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Do dnešní doby se většinou uchovalo jen rozdělávání ohňů, při kterých se hoduje či zpívá. Někde se navíc pálí figurína čarodějnice či košťata, oblíbené bývá opékání špekáčků, soutěže o nejlepší masku, klání v čarodějnických dovednostech nebo slet čarodějnic. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltine, v severní Evropě se poslední dubnová noc nazývá Valpuržina.

Video
Video se připravuje ...

Rituály na Čarodějnice s Helen Stanku Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
6 fotografií