Před devadesáti lety otiskly Lidové noviny první epizodu obrázkového seriálu Ferda Mravenec. Na jeho počest pořádá pražská Galerie Villa Pellé obrovskou výstavu. Jejím základem jsou originály Sekorových slavných i méně známých knižních ilustrací, jeho novinové kresby a karikatury, ale i loutky vytvořené podle Sekorových návrhů. Mimo známých děl jsou vedle Sekorovy ikonické tvorby i jeho takřka neznámá díla. Výstavou provází jednobarevné postavičky Ferdy Mravence a jeho kamarádů přilepené na zdi. Výstavu si užijí jak dospělí, tak děti.

Malířovy začátky

Ondřej Sekora byl vždy aktivní a neposedné dítě. Nebyl však studijní typ. Ve druhém ročníku na gymnáziu v Brnu propadl a tak ho maminka přesunula na gymnázium do Vyškova. Díky nižší náročnosti rodina doufala, že budoucí umělec řádně dostuduje. „Pro Ondřeje Sekoru to bylo velmi důležité. Ve Vyškově se setkal s Vladimírem Šindlerem, což byl učitel a amatérský výtvarník. Byl to první člověk, který měl porozumění pro Sekorovu touhu stát se malířem,“ popisuje kurátor výstavy Tomáš Prokůpek. Šindler ho zasvětil do krajinomalby a chodili spolu malovat.

Rodina ale nechtěla, aby šel Sekora po maturitě na akademii, zdálo se jí to jako málo perspektivní povolání. Místo toho studoval na právech, kde ho ale od prvních státnic vyhodili a Sekora se tam už neukázal. Naštěstí si ho v roce 1921 všimli v lidových novinách, nejprestižnějšího periodika té doby. Jako nedostudovaný právník dostal původně úkol psát o soudních procesech a také dělat sportovní reportáže, které musel doprovázet kresbami.

Ve dvacátých letech se sice v tisku objevují fotografie, nicméně kresby byly efektivnější a jednodušší na vytvoření. „Noviny velmi oceňovaly každého reportéra, který kromě toho, že uměl napsat text, byl i schopný dodat k článku obrazový materiál, který sám nakreslil,“ popisuje Sekorovy kreslířské začátky Tomáš Prokůpek. Teprve každodenní praxe v lidových novinách měla velký vliv na jeho uměleckou tvorbu. „Každodenní rutinou získal zručnost a koncem dvacátých let se propracoval ke stylu, díky kterému je známý dnes,“ dodává Prokůpek.

Syrový Ferda Mravenec

Velká část výstavy a mnoho obrazů je věnováno Ferdovi Mravencovi, brouku pytlíkovi i jejich broučím kamarádům. Na stěnách visí čtyři originální díly z dob, kdy byl Ferda Mravenec teprve 33-dílný obrázkový seriál vycházející v rámci dětského koutku v Lidových novinách. V prvním díle nemá ani Ferda šáteček, ten získal až v díle druhém. Na další sérii obrázků se kat chystá Ferdu Mravence dokonce popravit, ten mu nakonec samozřejmě unikne.

Ferda Mravenec začal vycházet 1. ledna 1933, kdy se k moci v Německu dostal Hitler. V dalším díle se mravenčí hrdina připlete do války mezi dvěma druhy mravenců a na obrázcích jsou prý vidět roztrhaní mravenci granáty nebo otrávení jedovatým plynem. „V Sekorových příbězích lze najít odraz řady věcí, které prožíval,“ poukazuje kurátor. Ferda Mravenec měl lidi inspirovat, aby byli v této nejisté době aktivními, chtěl jeho prostřednictvím vyjádřit podporu Československému státu.

Sekora mix Ferdy Mravence a brouka Pytlíka

Kurátor výstavy a nadšenec do Sekorových děl Tomáš Prokůpek si myslí, že Ferda Mravenec i brouk Pytlík jsou nadsazené projekce Ondřeje Sekory. „Přičemž Ferda Mravenec představuje takový ideál. Je v něm otištěna doba blížícího se nacismu a snahy být aktivní a nepoddat se mu. Hrdina nese poselství, že i když je člověk malý jako mraveneček, tak si zvládne poradit,“ odpovídá Prokůpek na otázku Blesku. 

Ačkoliv je Sekora známý především díky Ferdovi Mravencovi, není to jeho jediné dílo. Na výstavě na návštěvníka čekají další cykly obrazů a obrázků, například sportovní obrázky, na kterých jsou například rugbisté, díla zachycující Kocourkov, vtipné obrázky tehdejšího života v Československu nebo ilustrace z angažované knihy O traktoru, který se splašil, která dětem přibližovala výhody kolektivizace venkova, ale schytala i hodně kritiky. 

KDE: Villa Pellé

KDY: do 14. 5. 2023

VSTUPNÉ: 90 – 150 korun

DOPROVODNÝ PROGRAM: https://goout.net/cs/ondrej-sekora-znamy-i-neznamy/szatrfv/

Video
Video se připravuje ...

Ondřej Sekora známý i neznámý Jan Dařílek

Fotogalerie
61 fotografií