Pátý prosinec je dnem, kdy se ulicemi prohánějí čerti a andělé v doprovodu Mikuláše. Za někým chodí Mikuláš přímo domů, jiní se zase za Mikulášem vydají sami. Po celé Praze se tak konají desítky Mikulášských besídek, kde to čerti spočítají všem hříšníkům a andělé po boku Mikuláše naopak odmění ty, kteří se snaží, a zlobení je jim cizí. Na jednu takovou besídku dnes zavítal v kostýmu Mikuláše také pražský Primátor Hřib společně s několika dalšími zastupiteli, hodným rozdal dárečky, zlobivým uhlí. Primátor Hřib došel zkontrolovat, jak jsou na tom se zlobením děti na letenském kluzišti.

„Děti, já pevně doufám, že všichni jste byly hodné celý rok, takže dostanete nějaké cukroví, nebo dárečky a rozhodně ne uhlí. A víte proč? Protože uhlí je málo a je drahé! Pevně doufám, že všechny jste letos poslouchaly,“ přivítal děti na letenském kluzišti Primátor Hřib. Cukrovím, mandarinkou, hračkou a dalšími drobnými dárečky potom odměnil každého, kdo za ním přibruslil a přednesl mu básničku, říkanku nebo zazpíval koledu.

Do fronty na básničku pro Mikuláše z magistrátu se seřadilo hned několik dětí, jednou z nich byla osmiletá Marlen, která se o svůj zážitek podělila s Bleskem: „Chodíme sem s maminkou každé pondělí, ale dneska jsem se těšila víc než jindy. Mikulášovi jsem řekla básničku a dostala jsem od něj cukroví a mandarinku. Čertů se nebojím, nemám totiž proč, já rodiče nezlobím“. Stejně tak se za Mikulášem vydali s básničkou bratři Theo (8) a Otto (6). „Dneska jsme přišli poprvé, ale teď určitě budeme chodit pravidelně, baví mě tady bruslení na překážkové dráze. Od Mikuláše jsem dostal tetování a bonbón, z tetování mám velkou radost, hned doma si ho někam nalepím,“ řekl Blesku starší z bratrů.

Mikuláš Hřib zavítal mezi děti na letenském kluzišti
Autor: Jiří Koťátko

„Děti tady uměly básničky i písničky, takže dostaly odměnu, samozřejmě Mikuláš posoudil svým vševidoucím zrakem to, jak poslouchaly a vzal to v úvahu. Uhlí jsme moc nerozdali, stejně je ho málo a je drahé, takže jsme s ním šetřili. Nejpopulárnější odměna byly omalovánky, ale rozdali jsme i hodně mandarinek, takže snad děti budou zdravé,“ řekl Blesku Primátor (a dnes také Mikuláš) Hřib. Na dotaz, podle jakého klíče si s ostatními zastupiteli rozdělili kostýmy, odpověděl, že je jednoznačný Mikuláš. „Čerty jsme hledali dlouho, ale myslím, že jsme vybrali z našeho středu ty nejtalentovanější,“ doplnil Hřib. Kostýmů čerta se nakonec ujali pirátští zastupitelé Daniel Mazur a Bára Soukupová.

Fotogalerie
30 fotografií