Mokré chodníky, spadané listí, olověná oblaka zpod kterých tu a tam vyhlédne slunce a všudypřítomné přepršky. Pražané zažívají ukázkové podzimní počasí se všemi doprovodnými jevy – tedy i s tím, kterak se kdysi zelené listnáče zbarvují do červené, oranžové nebo žluté barvy. Mnohé z nich své „sezónní“ šatstvo v podobě listí shazuje ostošest.

Ne nepodobně to vypadá také v botanické zahradě v Troji, kde lze na rozloze o výměře 30 hektarů vstoupit do přírody hned několika kontinentů. Zatímco třeba japonské zahradě se vybarvují bonsaje, v lesních biotopech Asie a severní Ameriky už se místo „zmenšenin“ do nebe pnou plnohodnotné jehličnany i listnáče. Všemi barvami hraje také severoamerická prérie nebo část zahrady věnovaná slunnému Turecku a Středomoří.

Žluté, oranžové, zelené – dýně

Nejsou to ale jen rostliny a stromy, nýbrž také zelenina, jež je v zahradě k vidění. Podzim bývá tradičně spojován s dýněmi, přičemž botanická zahrada, tak jako každý rok, připravila expozici věnovanou právě dýním. Největší vystavený „kousek“ byl zvážen na 125 kilogramů a jedná se o zatím největší letos vypěstovanou dýni v Česku.

„Výstava dýní je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu,“ uvádí ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. „Pan Jan Staněk z Horních Bludovic nám opět věnoval svůj rekordní výpěstek. Ten letos dosáhl úctyhodné váhy 125 kilogramů. Návštěvníci se mohou opět těšit na zábavné víkendy plné dýní i dýňového tvoření a také na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků.“ Výstava dýní bude k vidění do 30. října, přičemž o víkendech se zde konají doprovodné akce.

Video
Video se připravuje ...

Botanická zahrada v Troji (11. září 2021). Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
150 fotografií