„Vypěstovat kaki není nic složitého. Odrůda Hachya na odnoži Virginiana zvládne teploty až do – 13 °C. Lze je proto pěstovat v květináči i na zahrádce. Obecně platí, že čím menší plody, tím jsou proti mrazu odolnější,“ vysvětlil citrusář Roman Prát.

Fíky i kiwi mrazy vydrží

Podobně je to s fíkovníkem. „Mladé sazenice zvládnou teploty do – 10 °C a tříleté stromky dokonce až – 16 °C. Pokud nepřijde opravdu tuhá zima, nezmrznou,“ řekla citrusářka Iva Hažmuková.

Video
Video se připravuje ...

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně vystavuje citrusy. Hynek Zdeněk

Máte rádi kiwi? Odrůdu Actinidia, která se běžně prodává ve vaničkách po jednom kilogramu, lze také běžně pěstovat na zahrádce. „Mám vyzkoušené, že zvládly i teploty – 20 °C,“ ujistila Hažmuková.

Hned několik druhů kvalitních mandarinek a citronů lze vypěstovat v květináči za oknem bytu. Potřebují jen teploty, které neklesnou pod 10 °C. Těšit se můžete podle citrusářů na bohatou úrodu.

Výstava Citrusy, tropické a subtropické rostliny je částečně věnována i kávě. Najdete ji ve skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně k vidění do neděle od 9 do 17 hodin.

Fotogalerie
14 fotografií