Podzim, doba fotografií plných barev. Na stromech zlátne a hnědne listí, sluníčko zatím svítí a teploty se pohybují v rozmezí 5-15 stupňů stupňů. V Praze se nachází několik míst, která si přímo říkají o profesionální fotku. Podle fotografa Jakuba Hájka je jedním z takových míst park Grébovka, Petřín, nebo Divoká Šárka. „Ale záleží, co chce člověk fotit. Například socialistické sídliště má také něco do sebe,“ povídá Blesku.  

„Pokud bychom si měli vybrat pár míst, tak jako milovnice Prahy 7, bych určitě zmínila Stromovku nebo Letenské sady. Pohled na podzimní Prahu ozvláštní každou fotografii, ať už rodinnou, portrétní, glamour nebo samotný pohled na Staré Město pražské v popadaném listí se stane bezkonkurenčním,“ doplňuje Jana Hozová z JHFOTO

Podzimní počasí v Česku (říjen 2022)
Autor: Blesk:Tonda Tran

„Pokud bych někam měl s fotoaparátem po ruce poslat romantiky na rande, tak rozhodně doporučuji Prokopské údolí, Krčský les, Obora Hvězda,“ zamýšlí se známý fotograf a vizuální umělec Jiří Macht2. Ten se na rozdíl od mnohých jiných fotografů osměluje nedržet se vyloženě při zemi. Proč nezkusit zastihnout Prahu v podzimní kráse třeba z vody?

„Asi ze všeho nejvíce všem doporučuji kontaktovat OYC Marinu Praha a domluvit si soukromou plavbu po Vltavě při východu slunce. To pak lidi uvidí zázraky, které do té chvíle neznali. Bude to nové, jako když poprvé viděli Prahu z letadla,“ netají se zaručeným tipem.

Nejlepší místa pro podzimní fotky v Praze? Podle známého fotografa a vizuálního umělce Jiřícho Machta2 se máloco vyrovná plavbě po podzimní Vltavě.
Autor: Jiří Macht2

Tajnosnubná tvář (nejen) města

Snad žádné jiné roční období není tak fotogenické, jako právě podzim. Platí to nejen pro krajiny, lesy, údolí, ale i pro města. „Pražský podzim má pro mne kouzlo, které jakoby vypadlo z obrazů Jakuba Schikanedera. Smutno, mlhavo, sychravo, do toho krátké dny paradoxně až nebezpečně nabízí přiblížit se hranici kýče, který za cenu často nekomfortních podmínek při focení, pak v teple domovů vypadá celkem vlídně,“ zamýšlí se Jiří Macht2.

„Tím se stává podzim milionkrát opakované klišé, s kterým se dříve či později každý fotograf popisuje dle svého vidění světa, které by se ve finále nemělo lišit od ostatních ročních období, jelikož autor by měl zachovat svůj rukopis bez ohledu na slunce či šero,“ uvádí.

Jak fotit lidi

Když se chce nechat Pražan vyfotit, měl by mu profesionál vybrat jakékoliv místo, kde se proměňují stromy. „Vhodné jsou pohledy přes parky směrem k městu. Například okolí Vltavy, park v Průhonicích nebo dendrologická zahrada,“ myslí si fotograf. Pokud je mlha, jsou vhodné fotky na mostech. „Karlův most je nejprovařenější, ale nový Trojský most má také kouzlo,“ dodává Jakub.

Podle Jany Hozové s sebou nese každý podzimní den nové barvy. „Podzim rychle utíká a s ním se rychle mění i barvy každého listu. V tom se skrývá prostor pro kreativitu, který každý správný fotograf rád využije. Podzimní rána jsou často pod závojem mlhy, který dává fotografii hloubku a kouzlo,“ myslí si Jana.

Podzimní počasí v Česku (říjen 2022)
Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Podzim, nejlepší fotky! 

Podle Jakuba je na podzim světlo měkčí i přes den, barvy tlumenější, ale zabírají větší škálu. „Často také mrholí, nebo jsou mlhy. Obecně je to nejkouzelnější část roku. A také si člověk odnese nejhůře nachlazení,“ směje se Jakub Hájek. Ale rozhodně se při focení musí dávat pozor na rušivé vlivy pozadí.

Dále je důležité zvolit poměr ohniska a clony s ohledem na zamýšlené rozostřené pozadí. „Na podzim se dají efektně využívat umělá světla, která jsou v ulicích a dělají velmi specifický bokeh,“ dodává Jakub, s nímž je Jiří zajedno. „Jako každé jiné dny se i v ty podzimní snažím řídit bezvýznamností motivu a o to větší důraz zaměřit na světlo,“ radí Jiří, který v podzimním šeravém osvětlení nalézá jednu nečekanou výhodu: „Musím se přiznat, že na podzimu mám rád, že na ranní světlo nemusím vstávat ve čtyři ráno,“ směje se.

Podle Jany Hozové je základem volit barvy, které k sobě ladí. Teplé a podzimní barvy jsou vždy dobrou volbou. Trochu zrádné může být prý podzimní počasí, které nás může zaskočit náhlým deštěm. Podzimní štěstěna zavelí a počasí, světlo i všechny další náležitosti vytvoří situaci, kdy musí fotograf jednat. „Proto radíme klidnou hlavu, teplé oblečení a hlavně si to užijte!“ říká závěrem. 

Video
Video se připravuje ...

Jedno z nejlepších míst pro podzimní fotku v Praze je křižovatka ulic Křižíkova a Šaldova. Jan Dařílek

Fotogalerie
102 fotografií