Podle hygieniků se mohou Pražané bez obav koupat v betonové nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka a v biotopech v Radotíně a na Lhotce v Praze 4. Tato přírodní koupaliště získala od hygieniků nejlepší známku jedna na pětibodové škále dlouhodobě. Nezávadná voda je i v rybnících Motol a Šeberák.

Lidé s citlivou kůží, děti či osoby s oslabeným imunitním systémem by se podle hygieniků měli v těchto dnech vyvarovat osvěžování se ve vodě v hostivařské přehradě. Ostatní by se podle doporučení hygienické stanice měli po koupání v přehradě osprchovat. Podle měření, která nicméně hygienici provedli už v červenci, je tam zhoršená jakost vody. V přehradní nádrži vybudované v roce 1963 na potoce Botiči v Hostivaři se sinice objevují každoročně. Loni byla voda v této největší vodní ploše v Praze nejméně od května zakalená, později tam hygienici koupání nedoporučovali.

Stejně jako v roce 2021 platí i v tomto roce v koupališti Džbán na Litovickém potoce zákaz koupání. V závěru letošního července zjistili hygienici v koupališti v Praze 6 téměř dvojnásobné překročení limitu chlorofylu a sinic ve vodě. K jejich množení přispívá teplé počasí. Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Objevit se mohou vyrážky, rýma či dýchací obtíže, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater.
Fotogalerie
4 fotografie