Rok se s rokem sešel a Praha se znovu stane pomyslným hlavním městem LGBTQ komunity v Evropě. Alespoň na týden. Přesně tak dlouho totiž festival, který je o podpoře rovnoprávnosti a tolerance, potrvá.

Pochod podpoří Petřínská rozhledna

„Praha se chce profilovat jako město přátelské, otevřené a tolerantní,“ říká radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). Z toho důvodu právě hlavní město zaštítilo Prague Pride nejen finančně, ale i symbolicky.

Poněkolikáté je vyvěšena vlajka na budově magistrátu Prahy, podruhé se před magistrátem objevil i duhový přechod. V ulicích města je možno spatřit duhové vlajky a letos budeme také rozsvěcovat Petřínskou rozhlednu při příležitosti zahájení festivalu a při příležitosti sobotního průvodu,“ sdělila radní médiím. Tím lidskoprávní a multikulturní festival 13. srpna tradičně vyvrcholí.

Rok 2022 - na budově pražksého magistrátu opět vlaje duhová vlajka, symbol LGBT+ komunity.
Autor: Kristýna Svobodová

Na srdci záleží

Že má festival, který každoročně připravuje přes 150 lidí, plnou podporu magistrátu, ale třeba také radnice Prahy 1 nebo ministerstva zahraničních věcí, si váží ředitel Prague Pride Tom Bílý. „Pro všechny lidi z komunity je to velká symbolika,“ uvedl.

Heslem letošního ročníku bude anglické sousloví „Heart Matters“ – „Na srdci záleží“, které připomíná obdobné heslo „Black Lives Matter”, jež se světem neslo v souvislosti s úmrtími afroamerických obyvatel v USA. „Pro nás je srdce symbolem života, lidskosti, vzájemné lásky a respektu,“ vysvětlil Bílý s tím, že právě o tom festival má být.

„I v západních státech navíc stále dochází k útokům z nenávisti,“ podotýká s tím, že ani Praha se takovým projevům nevyhnula v minulosti ani dnes. Novinářům si postěžoval, že duhové vlajky, čili symbol LGBTQ komunity, byly v pražských ulicích vyvěšeny týden před konáním samotného festivalu. Postupně ale začaly mizet. „Dnes jich je v ulicích třetina, a to z toho důvodu, že nežijeme ve společnosti, která by byla respektující a přijímající. I to je důvod, proč je Prague Pride potřeba.“

Ideální načasování?

Festival každoročně budí emoce, místy rozpaky. Letos tím spíše, že je na poslanecké úrovni na přetřesu téma uzákonění rovnocenného manželství pro stejnopohlavní páry. V Čechách toto dosud funguje na bázi tzv. registrovaného partnerství, vůči čemuž se ale lidé z LGBTQ komunity vymezují. Vnímají jej totiž „pouze“ jako partnerství, nikoliv manželství.

Proto je letos podpora, kterou dává magistrát akci, o to důležitější. Dnes je tu opět aktuální téma manželství pro všechny. Je to otázka prosté lidské zkušenosti a otázka, zda to s rovnoprávností myslíme vážně,“ uvádí primátor hl. m. Zdeněk Hřib (Piráti), jenž na sociálních sítích manželské svazky homosexuálních párů několikrát podpořil.

„Překvapuje mne, že podpora pro tuto záležitost není univerzální. Že stále existují lidé, kteří by práva rozdělovali na dvě skupiny,“ dodal primátor. Jeho slova podpořila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „Právo na důstojný život a rovné podmínky patří nám všem. Nikdo by od dětského věku neměl vyrůstat v podmínkách, které by snad dávaly najevo, že jeho hodnota a důstojnost je menší či horší, než kohokoliv druhého.“

Plejáda akcí

Jak prozradil Tom Bílý, na festivalu bude po celý týden k zastižení velké množství akcí, bude jich přes 150, přičemž drtivá většina z nich bude zdarma. Půjde o přednášky, diskuse, promítání, výstavy. Součástí budou i zábavné akce. Podle Hřiba festival přiláká desetitisíce turistů, což podpoří turistický ruch, který takovou podporu – zvláště po dvou letech koronavirových omezení – potřebuje.

„Naše debaty jsou zaměřené především na naše sousední země, přičemž budou přinášet nový úhel pohledu na komunitu LGBTQ lidí. Máme ale i hosty z Běloruska i z Ukrajiny,“ vysvětlil s odkazem na to, co od února na Ukrajině probíhá. Na Střeleckém ostrově bude po všechny dny, od odpoledne do večera, k dispozici všem zájemcům tzv. Pride Village neboli vesnička s různými stánky, jevišti, místa na piknik, půjčovny dek, deskových her a mnoho dalšího.

Duhový průvod na Letnou

13. srpna se bude konat tradiční průvod Prahou, kdy účastníci festivalu vyrazí do ulic hlavního města v nejrůznějších, nezřídka kontroverzních a provokativních kostýmech. Rok co rok s průvodem neslo nejedno omezení, a to především v rámci dopravy. Letos by však omezení podle Bílého mělo ubýt.

Duhový průvod totiž nepůjde po Revoluční ulici, jak bývalo zvykem, nýbrž historickým jádrem metropole. Trasa povede z Můstku ulicemi Starého Města přes Čechův most až na Letnou. Tam se bude konat závěrečný koncert festivalu, na jehož bezpečné konání bude dohlížet nejen Policie ČR a městská policie, ale podle organizátorů také bezpečnostní agentura. „V uvedenou dobu bude na trase docházet k zásadnímu omezení dopravy, a proto žádáme motoristy, aby s tím počítali a zvolili, pokud je to možné, alternativní objízdné trasy,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Video
Video se připravuje ...

Duhová tramvaj projela Prahou. (2018) Eva Fornálová

Fotogalerie
186 fotografií