Čtyři pražské dopravní brownfieldy Smíchovské nádraží, okolí Florence, Palmovka a Nákladové nádraží Žižkov se v nejbližších letech promění ve zcela nové čtvrti. V nedávné době probíhaly a v některých případech stále ještě probíhají diskuze odborníků s občany, jak by tyto nové čtvrtě měly vypadat. Veřejnost je tak v očekávání, jestli tato místa budou příkladem kvalitního developerského rozvoje, kde bude dostatek občanské vybavenosti, dostupného bydlení, ale také třeba kvalitní umění ve veřejném prostoru.

„V rámci Landscape festivalu chceme návštěvníkům uvolněnou formou přestavit vize majitelů pozemků, developerů, architektů i umělců, ale také zástupců radnic jednotlivých městských částí. Jednotlivá díla a intervence pak nejenže oživí veřejný prostor, ale upozorní i na současné problémy. Letošní díla se nejvíce zaměřila na problematiku ekologie,“ přiblížil Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera, která je pořadatelem festivalu.

„Rozvoj Nákladového nádraží Žižkov je jeden z největších developerských projektů, které se v Praze připravují, proto za městskou část Praha 3 jednoznačně vítáme návrat Landscape festivalu na naše území. Debata o veřejném prostoru návštěvníků přiblíží nejen rozvoj Žižkova, ale i Florence, který se na dolní Žižkov napojuje,“ řekl místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš.

Veřejný prostor oživí díla od známých umělců

Návštěvníci se mohou těšit na umělecké instalace celé řady předních českých umělců a architektů. Například v areálu Nákladového nádraží Žižkov bude k vidění dílo Kurta Gebaera s názvem WC CZ, což je vlastně dřevěná, výtvarně ztvárněná ohrádka, která bude zakrývat mobilní toalety. Na Gebauerovu instalaci navázal malíř Roman Franta se svojí chatkou, v jejímž nitru se nachází nápis „venku je líp“.

Dnes trochu divoká Palmovka by se v budoucnu také měla dočkat výrazné proměny. „Tato městská džungle si drží stále své kouzlo, i když ne takové jako za dob Hrabala, Bondyho a Boudníka. Jemu vzdá svým dílem v rámci Landscape festivalu hold Čestmír Suška,“ přiblížil Merta. V rámci festivalu pak ožije i nedávno zrekonstruovaný Negrelliho viadukt. Během festivalu se zde objeví například Šance pro fantazii Lenky Klodové nebo instalace Budiž světlo skupiny Prague Idiots. Na pomezí Karlína a Florence vznikne také dřevěný Pavilon Prodesi/Domesi s názvem I´m the Future, Wooden Architecture.

Výstavy, přednášky, procházky

Součástí festivalu budou tradičně také výstavy. Prezentace projektů rozvoje širší lokality Nákladového nádraží Žižkov s názvem Skvělé místo pro život  si budou moci návštěvníci prohlédnout v areálu bývalého nádraží. Výstava Vize Palmovka bude umístěna v Zenklově ulici. Své aktuální projekty pak Praha 8 představí v Pavilonu Nahraj!. Rozvoji Prahy 5 pak bude věnována výstava v Radlické Kulturní Sportovně a prezentace studie Florenc 21 bude k vidění na prostranství před Muzeem hl. m. Prahy.

Po celou dobu budou probíhat Procházky s Josefem Vomáčkou věnované průmyslové minulosti, současnosti a budoucnosti zmiňovaných lokalit. Festival 20. září symbolicky uzavře koncert Letní kapely s Jaromírem Švejdíkem a dalších interpretů v prostorách Nákladového nádraží Žižkov.  

Fotogalerie
44 fotografií