„Do letošního programu Mezinárodního dne tance na Střeleckém ostrově se zapojí 43 subjektů s přibližně 200 účinkujícími z 20 různých zemí, např. z Francie, Španělska, Spojených států, Japonska, Indie, Polska, Ukrajiny, Nigérie a dalších,“ popsal Martin Kolda, dramaturg Mezinárodního dne tance a ředitel Art 4 People. 

Od 14:30 dnes na hlavním pódiu na ostrově uvidí zájemci ukázky, které si připravilo několik tanečních studií. Následuje trénink u baletní tyče a na 17:30 se plánuje takzvaný flashmob. Původně blesková akce, při níž se v předem určeném čase vyskytne na jednom místě více lidí spojených společnou myšlenkou, nápadem či akcí, se se dnem tance nejen v Česku pojí již několik let. Letos vznikl ve spolupráci s Lenkou Norou Návorkovou a Terezou Pruckovou z taneční soutěže StarDance a s Taťánou Kuchařovou na skladbu Chci tančit od Miraie Navrátila.

Od 18:00 se představí několik pražských tanečních konzervatoří a taneční skupina univerzity z kalifornské Santa Barbary. V 19:00 začne vystoupení profesionálních tanečníků, kteří působí v českých divadlech. Pro zájemce budou připravena také dvě stanoviště s workshopy, které začnou v 15:00 baletní dílnou Národního divadla, povede ji první sólistka scény Nikola Márová. Nabízet budou také jazz, afro dance, salsu, bollywoodské tance nebo argentinské tango.

Program Mezinárodního dne tance na Střeleckém ostrově:

Den tance na Střeleckém ostrově
Autor: Art 4 People

„Ačkoliv je centrem dění oslav pražský Střelecký ostrov, akce k příležitosti oslav probíhají každoročně zhruba ve 20 městech po celé republice, např. v Brně na piazzettě Janáčkova divadla a na dalších místech,“ dodává Kolda.

Den tance se slaví od roku 1982, vyhlašuje jej Mezinárodní divadelní ústav jako připomínku výročí narození Jeana-Georgese Noverrea (1727 až 1810). Francouz Noverre byl tanečník, baletní mistr, pedagog i teoretik tance, považuje se za nejvýznamnějšího baletního reformátora období klasicismu. Svými názory ovlivnil i umělce 20. století.

Fotogalerie
4 fotografie