Poslední dva roky byly obecně na kulturu chudé, a to nejen v Praze. O to větší očekávání a natěšenost panuje v případě konání Metronome Prague festivalu, který je největší akcí svého druhu v hlavním městě. Poslední uskutečněný ročník navštívilo přibližně 20 tisíc lidí.

Letos se počítá ještě s větší porcí návštěvníků – nejen kvůli dvouleté vynucené pauze, ale i kvůli tomu, že se festival „rozrostl“ o jeden den a nové scény, které nabídnou jednak více vystoupení, ale zároveň i dosud neviděné audiovizuální možnosti, které organizátoři tajemně slibují pod pokličkou překvapení. Koho všeho se letos dočkáme?

Světové legendy

Na úvod lze zmínit nejznámější a tím pádem i nejočekávanější jména programu. V prvé řadě je americký hudebník známý pod uměleckým pseudonymem Beck. „Do Prahy se vrací po 28 letech. Vystoupí zde vůbec podruhé, přičemž poprvé to bylo v klubu Belmondo pro velmi úzké publikum několika set diváků,“ sdělil organizátor festivalu David Gaydečka.

„Nick Cave (64) and the Bad Seeds mají být dalšími hlavními hvězdami,“ láká Gaydečka s tím, že ikonický australský interpret vystoupí hned na úvod festivalu. A nepůjde jen o nějaký kratičký „štěk“. Podle organizátorů si totiž vymínil plnohodnotný koncert. „Přislíbil vystoupení trvající dvě a půl hodiny. Nejspíše tak učinil jako náhradu za to, že mu v Praze byl kvůli koronaviru zrušen koncert, tak se chce českému publiku revanšovat.“

Beck vystoupí na Metronome Festivalu.
Autor: Metronome Festival

Zazní i Meky?

Jen na dvou jménech festival nestojí. Pořadatelé zajistili i účast předních českých i slovenských interpretů. „Pozvali jsme Čechomor, přijede též David Žbirka (27), syn loni zesnulého Mekyho (†69), který nově představí svůj projekt Sunnbrella,“ sdělil Gaydečka. „Ještě jsme nevymýšleli set list pro Metronome, ale nic není nemožné,“ nevyloučil Žbirka, že by zahrál některou z písní svého otce.

S 60členným orchestrem Národního divadla vystoupí další známá česká kapela Mig 21. „Také bychom Čechům rádi představili indie rockovou kapelu Balthazar. Potvrzení jsou i Alice a Dan Bárta (52), což je podle mne festivalový comeback. Lenny (28) chystá pro Metronome překvapení. Také rapper Marpo (37) se rozhodl na Metronome oslavit 10. výročí svého projektu,“ pokračuje Gaydečka.

Právě rap, hip hop, elektronická hudba či Drum n‘ Bass jsou žánry, které oproti předešlým ročníkům obohatí škálu stylů, které na pražském Výstavišti, kde se Metronome koná, zazní. Vystoupí dále indie popové duo Oh Wonder, britská rapperka Flohio (29) či kapela Underworld. Oproti předešlým letům by mělo přibýt tematické osvětlení a také drobné výstavy například od Člověka v tísni či Paměti národa.

Zahájení pod ukrajinskou taktovkou

Rok co rok organizátoři řešili otázku, která z hvězd hudebního nebe oficiálně festival pod širým nebem zahájí. Zatímco vždy to byl nesnadný úkol, letos se výběr ukázal vcelku symbolickým. „Sama se nám přihlásila ukrajinská elektro-folková kapela GO_A, což se nám z hlediska aktuální situace zdá jako správné,“ vnímá Gaydečka. Českému publiku není kapela zcela neznámá. V roce 2021 reprezentovala Ukrajinu na soutěži Eurovize, kde obsadila celkové páté místo.

Aktuální situaci na Ukrajině pořadatelé festivalu vnímají jako velmi citlivou. „To je těžká věc hlavně pro Ukrajinu, ale i pro spoustu z nás je to větší téma, než jestli se máme jít bavit,“ je si Gaydečka vědom. Organizátoři festivalu proto chystají nikoliv jen symbolickou podporu právě Ukrajincům. V programu zbývá ještě zhruba 10 až 15 volných míst pro interprety. Martin Voňka, jenž je spoluorganizátorem, pro Blesk připustil, že by je mohlo obsadit i pár dalších ukrajinských interpretů.

Na Metronome Prague festivalu v roce 2022 vystoupí ukrajinská kapela GO_A.
Autor: Metronome Prague Festival

„Nepůjde jen o Ukrajinu, ale i o interprety z pobalstkých zemí. V rámci námluv s ukrajinskými hudebníky spolupracujeme i s ukrajinským velvyslanectvím,“ připustil Voňka. V úvahu připadá i pomoc Ukrajincům, kteří se v důsledku války ocitli v Praze. Voňka doufá, že jim pomohou sami návštěvníci festivalu. „Vymýšlíme mechanismus, aby se sami diváci mohli spolupodílet na pozvání našich nových spoluobčanů, aby si i ten festival mohli užít a zapomenout na běsy, které se dějí u nich doma,“ sdělil Voňka. „Cílem je pomoci všem navzájem se seznámit a prožít nějaký pozitivní prožitek v této těžké době.“

Nové scény, lepší zázemí

Festival bude bohatší o dvě nové venkovní scény. Jednou z nich bude Křižíkova fontána, která se stane součástí Metronome festivalu vůbec poprvé. „Budeme moci být i ve třech nově rekonstruovaných Křižíkových pavilonů, které jsou díky rekonstrukci dobře schopné tlumit hluk,“ lebedí si Voňka s tím, že díky tomu bude moci festival pod střechou pokračovat i do brzkých ranních hodin přes noc.

Zároveň v areálu přibylo více indoorových toalet. Vstup do areálu by měl být podle Voňky pohodlnější než v minulých letech, přičemž i kvůli očekávané vyšší návštěvnosti mají být možnosti vstupu posílené. „Vstupenky jsou v prodeji prakticky už dva roky a prodávají se dodnes,“ uvádí Voňka. „Zatím jsou, řekl bych, cenově přátelské, ale s blížícím se datem konání festivalu budou koncem dubna zdražovat, a to z toho důvodu, že se též zdražují energie i jiné služby, které s partnery akce nejsme s to úplně zafinancovat,“ vysvětlil s tím, že třeba třídenní vstupenky se zdraží zhruba o 400,- Kč.

Finanční injekce od magistrátu

Aby festival vůbec mohl proběhnout, neobejde se bez pomoci magistrátu hlavního města, který nejenže pro jeho konání poskytne prostory Výstaviště, jenž je podle Gaydečky vůbec možná „jeden z nejlepších festivalových areálů v Evropě,“ do organizace se zapojuje i finančně. Tato výpomoc ze strany města je i kvůli předešlým letům, kdy byly nasmlouvané nejrůznější hvězdy, jež nakonec přijet nemohly, letos větší a cílí na dlouhodobý horizont.

„K Metronome festivalu se hlásíme tím, že jsme schválili finanční příspěvky i do dalších tří let, což pořadatelům dává možnosti udržitelnějšího, ale i dlouhodobějšího plánování,“ sdělila radní pro oblast kultury a zároveň místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha Sobě). Ta, jak se Blesku svěřila, nevynechala zatím ani jeden ročník festivalu. A i na tom letošním nehodlá vynechat ani jeden den. Kteří umělci ji nejvíce lákají?

Vyrůstala jsem na hudbě Nicka Cavea a Becka, v určité fázi života i Underworld, takže je to jasné,“ směje se. „Z letošního programu jsem absolutně nadšená. Líbí se mi, že se letošní žánrové zastoupení rozšíří i o hip hopovou scénu, poněvadž v Praze akce takového druhu, která by byla zaměřená na hip hop, není. Zaujaly mne ale i návraty některých kapel, jako třeba Dan Bárta a Alice, velmi jsem zvědavá i na vystoupení Mig 21. Těší mě také využití vnitřních pódií, která budou schopná fungovat i přes noc, aniž by rušily obyvatele v blízkosti.“

Kde: Výstaviště, Holešovice – Praha 7.
Kdy: 23. - 25. června 2022.
Vstupné: Třídenní standardní 2 290,- Kč, jednodenní standardní 1 790,- Kč, junior vstupné na všechny tři dny pro věk 12 až 20 let 1 790,- Kč, děti do 11 let zdarma.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Zástupci Colours, Rock For People, Metronome a Hradů CZ o létě 2021. Budou se festivaly konat? (2021) Jiří Marek

Fotogalerie
49 fotografií