Jiří Sopko patří ke generaci umělců, kteří na výtvarnou scénu vstoupili v době počínající normalizace. Kulturní uvolnění 60. let zažil jako student a bezprostředně po srpnové okupaci ještě strávil několik měsíců na stipendijních pobytech na Kypru a ve Francii.

Zatímco umělci o generaci starší našli uplatnění hlavně na poli užité grafiky, pro Jiřího Sopka a jeho vrstevníky se prostředkem obživy stalo restaurování památek. Své tvorbě se tak mohl věnovat prakticky jen o víkendech. I přesto všechno však o Sopkovy obrazy byl dál zájem jak mezi sběrateli, tak i mezi odbornou veřejností, což dokládá jeho zastoupení jak v Národní galerii, tak i v několika galeriích regionálních.

Průřezovou retrospektivu děl Jiřího Sopka už v roce 1995 připravila Galerie hlavního města Prahy, velké výstavy zaměřené převážně na novější tvorbu měl v roce 2002 v Jízdárně Pražského hradu a o pět let později v Galerii Rudolfinum. „Mnoho obrazů ze 70. a 80. let tak na Kampě bude vystaveno poprvé po víc jak čtvrtstoletí a pro mladší diváky tak dost možná Sopko bude velkým objevem,” říká  šéfkurátor Musea Kampa Jan Skřivánek.

Na výstavě v Museu Kampa je k vidění přes sto obrazů a kolem padesátky kreseb. Díla, která jsou na výstavě k vidění, jsou zapůjčeny ze 30 sbírek, spolu s Museem Kampa se na výstavě také podílí Galerie Gema, která Jiřího Sopka dlouhodobě zastupuje. „Výstava je poměrně rozsáhlá, i přesto jsme museli mnoho Sopkových mimořádných děl vynechat. Chtěli jsme každému dílu dát dostatek prostoru, aby mohlo vyniknout,“ uvedla kurátorka Linda Sedláková.

Jiří Sopko je jedním z nejvýraznějších malířů své generace a na jeho retrospektivu se dlouho čekalo. „Mám radost, že se koná právě u nás v muzeu, a věřím, že pro mnoho diváků bude výstava velkým zážitkem. Jeho obrazy nejsou pouze pro úzký okruh náročných diváků, ale dokážou potěšit opravdu každého. Výstavu proto doporučuji i rodinám s dětmi,“ řekl pro Blesk Jiří Pospíšil, předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

Fotogalerie
9 fotografií